COOLTURA Sprijin pentru plata chiriilor şi a cheltuielilor de întreţinere. Sectorul cultural independent cere ajutorul guvernului. Ce soluții au fost propuse

24 octombrie 2020, 16:13

Mutat parțial în online în ultimele luni, centrul de teatru educațional Replika tocmai se pregătea să reia spectacolele cu public când rata crescută de infectare a dus la închiderea instituțiilor de cultură.

În cazul redeschiderii, Replika ar putea să primească în jur de 20 de spectatori, iar cheltuielile nou apărute pentru dezinfectarea spațiului și plata chiriei le pun probleme.

Cel mai probabil, în următoarele luni, din cauza pandemiei, teatrele vor trebui să rămână doar la activitatea online. Ultimele luni au arătat câtă creativitate se poate naște chiar și în condițiile acestor limitări.

Acum, miza independenților e supraviețuirea. Redeschiderea sălilor nu i-ar ajutat foarte mult – au spații mici, iar funcționarea în condițiile distanțării le-ar aduce puțini spectatori, deci încasări infime din bilete.

Întâlnirea artiștilor cu autoritățile s-a încheiat cu promisiuni pentru anul viitor.

De ce ar fi grav dacă o parte din sectorul artistic independent s-ar închide? Pentru că independenţii fac parte din ecosistemul nostru cultural, aduc dinamism, initiaţivă, fac educaţie şi intervenţie culturală în zone unde statul nu ajunge mereu.

Guvernul lucrează la o schemă de ajutor pe bază de proiecte.

Emisiunea „Cooltura” vă prezintă opinia coregrafului Cosmin Manolescu, unul dintre artiştii care au participat la întâlnirea cu autorităţile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite