COOLTURA Tablouri "împușcate" la Revoluție, restaurate și expuse la Muzeul Național de Artă
21 Noiembrie 2020, 16:06

Tablouri împuşcate la Revoluţie, restaurate între timp, sunt expuse la Muzeul Naţional de Artă, într-o prezentare care arată pas cu pas etapele revenirii lor la viaţă. Sunt picturi ale marilor noştri maeştri - Andreescu, Luchian, Grigorescu. Decembrie '89 a fost un moment negru pentru muzeu. Laboratorul de restaurare pentru pictura de şevalet a fost incendiat, zeci de lucrări s-au pierdut definitiv atunci.

20 de picturi care au fost deteriorate de gloanțe la Revoluție sunt prezentate acum de Muzeul Național de Artă, într-o expoziție care dezvăluie munca minuțioasă a restauratorilor.

S-a tras în decembrie '89 dinspre fostul Comitet Central, iar gloanțele au ajuns și în sălile muzeului, unde erau expuși cu precădere Luchian și Andreescu.

"Safta florăreasa" a lui Luchian a fost restaurată după ce s-au înlăturat urmele gloanțelor de pe piept.

Tablourile lui Andreescu, refăcute, un autoportret și un peisaj, au și ele poveștile lor.

Detalii, în materialul VIDEO

Expoziția vorbește și despre destinul laboratorului de restaurare pentru pictura de șevalet al Muzeului Național de Artă, distrus la Revoluție, într-un incendiu. Tocmai se pregătea atunci o mare expoziție Aman.

Au suferit de pe urma gloanțelor și picturi de Grigorescu și Sava Henția. Curatorii ne arată urmele distrugerilor, încă vizibile, în mod subtil, pentru ei.

Expoziția poate fi vizitată până în martie, anul viitor.