COOLTURA. Un caz controversat: „Arca” lui Virgil Scripcariu și despăgubirile în instanță
20 Martie 2021, 09:48 (actualizat 20 Martie 2021, 16:10)
(actualizat 20 Martie 2021, 16:10) | Știrile TVR

Un caz care sfidează logica!160 de mii de euro a fost puşi să plătească sculptorul Virgil Scripcariu şi librăria Cărtureşti, printr-o hotărâre a instanţei, pentru că au expus o lucrare în zona Magheru din Capitală. Arca lui Noe, care devenise un reper urban, a stat pe spaţiul verde din faţa librăriei din 2008 până în 2015. Proprietarul parcelei cere acum despăgubiri retroactive pentru o perioadă când nu deţinea încă terenul.

La momentul montării Arcei pe un spațiu verde de pe bulevardul Magheru, în decembrie 2007, terenul era domeniu public. Iar avizul cerut pentru instalare a venit de la Administraţia domeniului public.

Acum sculptorul Virgil Scripcariu, autorul lucrării și librăria Cărturești s-au trezit că trebuie să-i plătească 160.000 de Euro celui care a devenit între timp proprietarul parcelei din fața librăriei.

Reclamantul a cumpărat terenul împreună cu drepturile litigioase "prezente, trecute și viitoare". Prin urmare, a avut dreptul de a înainta o acțiune în instanță, reclamând un prejudiciu produs de lipsa de folosință a terenului.

Arca lui Noe a fost realizată pentru festivalul Europalia din 2007 și a fost expusă câteva luni la Bruxelles în curtea Muzeului de Artă de acolo. După care a ajuns pe Magheru, în București, ca o acțiune culturală urbană. Nici librăria, nici sculptorul n-au avut vreun avantaj financiar din expunerea lucrării.

În prima fază, instanța le-a dat câștig de cauza sculptorului și librăriei, considerând că n-a existat niciun prejudiciu, la recurs, reclamația noului proprietar a fost admisă.

Acum, banii ceruți ca despăgubire pentru folosirea terenului, 160 de mii de euro plus taxe de judecată, sunt blocați până la soluționarea noii contestații depuse de Cărturești și sculptor. Cum decizia nu mai poate fi atacată pe fond, recursul vizează cuantumul sumei cerute, care e foarte mare.