COOLTURA Victor Rebengiuc, la 89 de ani, pe scena Teatrului Național, cu spectacolul reper „Regele moare”, de Eugen Ionescu

11 februarie 2022, 14:55

Acum câteva luni, Victor Rebengiuc povestea care e relația lui cu rolul Bérenger din spectacolul „Regele moare”, de Eugen Ionescu, de la Teatrul Național. E un rol de referință prentru el, aproape testamentar, în care e surprinsă toată angoasa marii treceri, cu acceptare și revoltă.

VICTOR REBENGIUC, actor: După 80 de ani am început să mă gândesc la sfârșit, la moarte. Și încetul cu încetul mi-am dat seama că nu am de ce să mă tem. Moartea este sfârșitul vieții și viața trebuie să aibă un sfârșit. (…) Sunt multe întrebări, pe care le-am avut și eu, lucrând la rol, și pe care încerc în continuare să mi le lămuresc. (…) De câte ori joc, de atâtea ori mai câștig câte ceva, câte o fărâmă de răspuns, mai aflu ceva. Așa că cred că și cei care văd acest spectacol sunt în câștig, ăși dau seama despre condiția umană. 

Rămân de neuitat rolurile făcute de Victor Rebengiuc în film. Consacrarea a venit în 1964, cu „Pădurea spânzuraților”, de Liviu Ciulei. Apostol Bologa și apoi Moromete, în lungmetrajul lui Stere Gulea, l-au fixat pentru totdeauna în memoria marelui public.

În teatru e faimoasă interpretarea lui din „O scrisoare pierdută”. Pentru generații întregi, el este figura lui Ștefan Tipătescu. Mai multe premii Uniter i-au jalonat cariera de excepție.

Regizorul Lucian Pintilie mărturisea la un moment dat că Victor Rebengiuc e cel mai mare actor cu care a lucrat vreodată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite