Copii din centre de plasament, lăsați în cămin de Sărbători. Anul acesta, funcționarii publici au refuzat ca ei să meargă, de Crăciun, în familiile care îi așteptau

27 decembrie 2021, 19:31

Cosmin a crescut în centru de plasament și în asistență maternală. A trăit cu trauma de a fi respins, însă a avut și șansa de a simți bucuria unui Crăciun în familie. Zâmbește și acum la gândul că, într-o zi de sărbătoare, în copilărie, a putut sta într-un loc numit „acasă”.

COSMIN OLTEANU, vicepreședintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: A fost un moment unic. Am putut să fac ce fac copiii, în general la țară, chiar mi-a părut rău când am plecat.

Cosmin s-a lovit de-a lungul timpul și de refuz. O experiență pe care o descrie drept traumatizantă și care a lăsat urme adânci.

COSMIN OLTEANU, vicepreședintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: Sentimentul a fost de dezamăgire. Am vrut să merg la un moment dat la cineva, la un prieten, n-am fost lăsat. Nu înțelegeam de ce se întâmplă treaba asta.

Cosmin ne-a explicat că o cerere pentru învoirea unui copil care a mai petrecut timp cu familia este o procedură simplă. Anul acesta însă au fost multe cazuri refuzate în toată țara. Vișinel Bălan și-a dorit să aibă grijă de patru copii de la un centru din Capitală și i-a invitat și anul acesta acasă, de Sărbători. Este un gest pe care îl face în fiecare an. Anul acesta s-a lovit însă de un refuz.

VIȘINEL BĂLAN, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: Cea mai tristă experiență pentru acești copilași, mi-am dorit foarte mult să petrec două zile alături de patru copilași, cu atât mai mult cu cât îmi pregătisem fiul.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Direcția Generală de Asistență Socială Sector 1 a motivat respingerea prin lipsa unor documente și a unei anchete sociale care ar fi trebuit făcută la casa celui care a cerut învoire pentru copii.

VIȘINEL BĂLAN, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: Ce m-a deranjat este că mi-au cerut aceste documente și proceduri, în contextul în care copiii au mai fost la mine, au mai petrecut timp la mine acasă și niciodată nu mi-au mai fost solicitate aceste documente. În fața unui orgoliu stă emoția unui copil care vrea să se bucure de această poveste. Povestea Crăciunului.

În România sunt 14 mii de copii în centrele de plasament. Mare parte dintre ei rămân însă în grija statului și nu ajung să își găsească o familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite