CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA Cei reținuți la protestele de miercuri riscă să fie trimiși pe front, potrivit unor informații de pe rețelele de socializare. Altfel, li se vor întocmi dosare penale
22 Septembrie 2022, 10:22 (actualizat 22 Septembrie 2022, 13:55)
(actualizat 22 Septembrie 2022, 13:55) | Știrile TVR

Liviu Iurea, corespondentul TVR de la Moscova, ne spune ce se întâmplă acum la Moscova după valul de proteste și de arestări din noaptea trecută. Ministerul de Interne a dat un comunicat oficial, un fel de justificare a folosirii forței din partea Poliției, în care a precizat că s-a reușit "anihilarea acțiunilor de protest neautorizate".

Acțiunile de protest care au izbucnit ieri în zeci de orașe din Rusia par să se fi stins, cel puțin deocamdată, a transmis Liviu Iurea, de la Moscova, pentru TVR Info. Cele mai multe arestări au fost aseară în capitala rusă și Sankt Petersburg, iar în total au fost arestate circa 1.400 de persoane, în toată Rusia.

Ministerul de Interne a dat un comunicat oficial, un fel de justificare a folosirii forței din partea Poliției, în care a precizat că s-a reușit "anihilarea acțiunilor de protest neautorizate". Toți cei reținuți au fost trimiși la secțiile de poliție teritoriale, unde li s-au întocmit dosare și, în funcție de gravitatea faptelor imputate, riscă să răspundă și penal, se mai precizează în comunicat.

Circulă o informație pe rețelele de socializare că o parte din cei reținuți riscă să fie trimiși pe front în acest prim val de mobilizare parțială. Ar putea fi o metodă destul de eficientă de descurajare a protestelor, mai ales în rândul tinerilor.

Cei care primesc ordinul de mobilizare trebuie să se prezinte la Comisariatul militar teritorial, să treacă printr-o comisie medicală, după care timp de o lună vor face instrucție și antrenament. Cei care au fost reținuți probabil vor primi ordin de încorporare și va trebui să urmeze ulterior procedurile. Probabil așa li se va și spune: Vreți să vi se întocmească dosar penal? Facem dosar penal. Mai aveți o șansă să nu vi se întocmească dosar penal, mergeți pe filiera mobilizării.

La protestele din Moscova, de obicei sunt câteva sute de oameni, până într-o mie, se adună într-un loc, acolo forțele de ordine îi înconjoară și încearcă să extragă din acea mulțime pe cei mai vocali și care strigă lozinci anti-guvern.

Mesajul public de pe posturile de televiziune controlate de stat spune că "trebuie să răspundem la acest mesaj de mobilizare", pentru că țara este în pericol, așa ne-a spus și președintele Vladimir Putin, că este un atentat la securitatea, integritatea și suveranitatea Federaței Ruse. Cam asta este peste tot, nu prea mai există presă independentă, cea care mai există a primit titulatura de "agent străin" și este blocată pe internet, nu prea poți să o mai citești.

Pe rețelele de socializare s-au transmis foarte mult protestele, din mai toate orașele. La un moment dat aseară acele filmulețe nu se mai puteau încărca, deci "se umblă" la traficul pe internet, se încearcă să se blocheze chiar și Telegram, iar paginile media ale acelor surse media catalogate drept "agent străin" sunt blocate, nu le poți deschide din Rusia.