CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA Insula La Palma, declarată zonă calamitată, după erupția vulcanică

25 septembrie 2021, 17:40

Un nou crater s-a deschis, iar vulcanul erupe cu și mai multă forță. Covorul de cenușă și zgură măsoară 40 de centimetri, iar pompierii spun că acoperișurile caselor s-ar putea prăbuși din cauza greutății. Un polițist aflat în misiune de evacuare a bunurilor rămase în case a filmat un video emoționant cu propria locuință acoperită de cenușă.

“Acesta ar putea fi ultima înregistrare, să sperăm că nu. Așa arată casa în acest moment. Este acoperită de 30-40 de cm de cenuşă, de fapt, piatră vulcanică, nu cenuşă”.

“Vulcanul este acolo sus, se aude cum geme și aruncă totul în această direcție”.

Zonele evacuate au fost extinse, iar localnicii încearcă să treacă de barierele impuse de autorități pentru a ajunge la casele lor.

“Au extins zonele în care nu se poate intra și vrem să mergem să ne luăm lucrurile. Casa noastră încă nu a fost afectată. Alaltăieri am putut merge și vrem să vedem dacă putem trece și astăzi să mai luăm din lucruri și să închidem rezervorul de apă, pe care l-am uitat deschis. Sper să avem noroc!”

Nu doar locuințele au fost afectate, ci și economia. La Palma era unul dintre cei mai mari producători de banane din Insulele Canare, însă plantațiile au fost distruse.

“Totul este ars. Acestea sunt complet arse din cauza căldurii și a vântului. La fel și cele de acolo. Bananele sunt complet arse”.

Regele Felipe și Regina Letizia au mers în zonele afectate și au fost impresionați de drama localnicilor.

Guvernul Spaniei va aproba săptămâna viitoare ajutoare de urgență pentru locuitorii de pe insulă și o va declara zona calamitată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă