CORONAVIRUS | Trei recorduri negative intr-o zi, presiunea pe spitale este uriaşă. Oficialii au anunţat că vor intensifica acţiunile de control

2 octombrie 2020, 19:18

În a treia zi de la ultimul record negativ, România a atins încă un vârf: 2.343 de cazuri nou confirmate cu SARS-CoV-2, la 26 de mii de teste prelucrate.

Şi în Capitală a fost înregistrat un nou record absolut: 517 cazuri noi, cu peste 70 la sută mai multe faţă de cele raportate în plus la bilanţul anterior.

Noul vârf este atins după o perioadă îndelungată în care, în Bucureşti, au fost înregistrate, zilnic, câte 200, 300 şi chiar 400 de cazuri noi. Iar presiunea pe spitale este uriaşă.

Numărul mare de infectări vine la pachet şi cu multe cazuri severe şi decese.

53 de persoane au murit într-o singură zi, inclusiv un tânăr din grupa de vârstă 20 – 29 de ani.

Iar la Terapie Intensivă a fost atins un nou record de bolnavi în stare gravă: 571. Peste o treime dintre ei sunt intubaţi.

Nelu Tataru, ministrul Sănătăţii: Pentru spitalele suport COVID avem acele 1.050 de paturi complet dotate, sunt ocupate 55 la sută, să spunem, în anumite județe sau în anumite spitale. Atunci noi putem face redirijarea acestor cazuri către județele apropiate sau in cele universitare care prezintă capacitate maximă.

În Bucureşti, e o minune să prinzi un pat la Terapie Intensivă.

La „Matei Balş” nici măcar pentru cei cu forme medii de COVID-19 nu mai sunt locuri.

Şi în județele Vrancea, Hunedoara și Vâlcea, secţiile ATI sunt pline. Situația este dramatică și în Cluj, Prahova, Brașov, Sibiu, Alba și Iași.

La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt 280 de pacienți pozitivi. Alți 50 au simptome și așteaptă rezultatul testelor. Cei mai mulți au forme medii de boală, însă sunt și 10 internați la ATI. Secția este plină.

Dan Silviu, manager interimar, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ: Ritmul în care pacienții se internează și se externează este foarte, foarte accelerat. Numărul pacienților în această a doua cocoașă, acest al doilea val este mult mai mare față de prima etapă.

Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase, Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara: Va fi din ce în ce mai greu pentru că tot mai mulți sunt bolnavi, iar riscul nostru de a ne contamina e foarte foarte mare. Eu cred că trebuie să fim atât de atenți ca să nu ne contaminam, altfel nu vom putea bloca evoluția bolii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Starea de urgență în acest moment nu se impune. Se impune respectarea acestor reguli pentru a se limita această creștere progresivă.

Adriana Pistol, director CNSCBT: Dacă nu vom face acest lucru, ne putem aştepta şi la mai multe mii de cazuri într-o zi. Trei mii, de exemplu. Creşterea numărului de cazuri nu se datorează începerii şcolilor. Se datorează transmiterii în comunitate.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește. Noi nu ne dorim să impunem noi restricții.

Oficialii au anunţat că vor intensifica acţiunile de control în transportul public şi la companii pentru a se asigura că se respectă normele de protecţie anti-COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite