Coronavirus. Țările europene impun restricții fără precedent. În Italia numărul deceselor a depășit 630 de persoane

11 martie 2020, 15:49

Carantina declarată în întreaga Italie a pustiit orașele și a stârnit o panică fără precedent, deși toate mesajele autorităților îndeamnă la tratarea situației cu mult calm.

Pe străzi mai circulă doar cei care merg la serviciu sau la cumpăraturi.

Premierul Conte le-a spus oamenilor să nu se înghesuie prin magazine, să nu facă stocuri imense, pentru că nu va lipsi nimic de pe piață – a dat el asigurări. Cu toate acestea, noaptea trecută, în față supermarketurilor deschise non-stop s-au format cozi imense și fiecare client a încercat să plece acasă cu sacoșele cât mai încărcate.

Oamenii respectă regulile carantinei, în general. Stau mai mult acasă, socializează în grupuri extrem de restrânse, companiile încep să recurgă la lucrul la domiciliu pentru angajații nevoiți să stea cu copiii, pentru că instituțiile de învățământ au lacătul pe ușă.

Încet-încet, Italia se închide ermetic. Companiile aeriene și-au suspendat cursele. La granițele terestre, sunt controale stricte.

Austriecii opresc fiecare vehicul.

Austria e una dintre țările europene care au emis reguli severe de protecție. Sunt interzise adunările în aer liber cu peste 500 de participanți, dar și evenimentele din interior la care s-ar putea strânge peste 100 de persoane.

Cinematografele vând doar 99 de bilete pe spectacol, teatrele și Opera din Viena sunt închise. La fel, catedrala, iar începând de astăzi, toate universitățile. Oamenii încearcă să rămân optimiști.

Măsurile din Austria sunt similare celor luate în multe alte țări europene.

În timp ce peste tot se închid instituții de învățământ și sunt anulate evenimente publice, autoritățile britanice sfătuiesc oamenii să meargă în continuare la muncă, să călătorească și să socializeze ca de obicei.

Dincolo de ocean, Statele Unite anunță peste 1.000 de cazuri și 29 de decese.

Sunt măsuri inedite și acolo: guvernatorul statului New York a chemat Garda Națională americană în suburbia devenită epicentru al epidemiei. Soldații păzesc „zona de izolare” cu raza de 1,6 km. În plus, se ocupă de aprovizionarea locuitorilor și igienizarea școlilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite