Coronavirus. China va dona Cambodgiei un milion de doze de vaccin anti-COVID-19

Sinovac
Sinovac
16 ianuarie 2021, 09:42

„China, prietena noastră, ne va ajuta cu 1 milion de doze”, a declarat prim-ministrul cambodgian într-un mesaj video publicat pe pagina lui de Facebook. „Pentru a evita ca poporul nostru să fie infectat cu acest virus mortal, trebuie să folosim vaccinuri care au fost deja utilizate pe lideri politici chinezi şi pe milioane de oameni. Nu putem să mai aşteptăm”, a adăugat Hun Sen.

Primele persoane care vor primi vaccinul vor fi agenţii de sănătate din prima linie a luptei împotriva maladiei COVID-19, profesorii, soldaţii, gărzile de corp ale prim-ministrului şi funcţionarii din anturajul regelui, a adăugat politicianul cambodgian.

Cambodgia este de mult timp un aliat fidel al Chinei, de la care primeşte miliarde de dolari constând în împrumuturi subvenţionate şi investiţii.

În perioada în care multe ţări au reacţionat la începutul pandemiei închizându-şi frontierele în faţa turiştilor chinezi, prim-ministrul Hun Sen a refuzat să adopte o astfel de măsură şi chiar s-a deplasat la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele Xi Jinping, în semn de solidaritate cu China.

Vaccinul chinezesc CoronaVac, produs de compania Sinovac, a început să fie administrat şi în Turcia, vineri, după ce testele au arătat că are o eficienţă de 91,2%.

Însă studii mai amănunţite realizate în Brazilia au demonstrat o rată de eficacitate de aproximativ 50%, mult mai scăzută decât cele ale vaccinurilor concurente produse de Moderna, Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford.

Un al treilea studiu dedicat vaccinului chinez, desfăşurat în Indonezia – unde autorităţile au lansat în această săptămână o campanie de vaccinare în masă folosind serul CoronaVac – a arătat o eficacitate de 65,3%.

Până în prezent, Cambodgia a fost relativ scutită de pandemie, înregistrând oficial doar 436 de cazuri. Experţii afirmă totuşi că aceste cifre foarte scăzute se datorează cel mai probabil numărului mic de teste care sunt realizate.

Autorităţile de la Beijing au propus să ajute şi alte ţări din regiune, iar ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a promis în această săptămână să furnizeze Birmaniei o cantitate de 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă