Coronavirus. Oamenii de știință britanici, preocupați că vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcționeze împotriva variantei sud-africane

Covid-19
Covid-19
4 ianuarie 2021, 13:53

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat „incredibil de îngrijorat” în legătură cu noua variantă, în timp ce serviciul de sănătate publică al Angliei nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii, menţionează Reuters.

„Potrivit unuia dintre consilierii știinţifici ai guvernului, motivul pentru ‘incredibila îngrijorare’ a lui Hancock în ce privește varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a spus Peston.

Atât Marea Britanie, cât și Africa de Sud au descoperit în ultimele luni variante noi de coronavirus care au dus la o creștere a numărului de cazuri.

Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în țară pentru că prezintă multiple mutații la nivelul așa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

Această variantă a fost de asemenea asociată cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentrație mai mare de particule virale în organismul pacienților, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.

Duminică, John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care face parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în ce privește varianta britanică, dar a adăugat că există un „mare semn de întrebare” cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente și împotriva variantei sud-africane.

Bell a precizat, pe Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcționa şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puțin de un an.

„Ar putea dura o lună sau șase săptămâni pentru a obține un nou vaccin”, a spus profesorul.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă