Coronavirusul provine ”cel mai probabil” dintr-un laborator controlat de Beijing. Este prima confirmare publică din partea FBI

1 martie 2023, 09:27

„FBI-ul a stabilit de ceva vreme că originile pandemiei sunt cel mai probabil cauzate de un potențial incident de laborator”, a spus Christopher Wray pentru Fox News.

Este prima confirmare publică a ipotezei FBI cu privire la modul în care a apărut virusul pandemic.

China a negat că a existat o scurgere a virusului dintr-un laborator din Wuhan, considerând că acuzația este defăimătoare.

Comentariile directorului FBI vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut țării „să fie mai sinceră” cu privire la originile Covid.

În interviul său de marți, Wray a spus că China „a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească ” eforturile de a identifica sursa pandemiei globale. „Și acesta este un lucru foarte trist pentru toată lumea”, a precizat oficialul american.

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil în perimetrul pieței de fructe de mare și animale sălbatice din oraș.

Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de Institutul de Virologie Wuhan, un laborator în care s-au efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Guvernul de la Beijing a invocat o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a numit teoria scurgerii din laborator „extrem de puțin probabilă”.

„Anumite părți ar trebui să înceteze să răspândească versiunea „scurgerii de laborator”, să nu mai defăimeze China și să nu mai politizeze urmărirea originilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Ancheta OMS a fost profund criticată, iar directorul ei general a cerut de atunci o nouă anchetă, spunând: „Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden sprijină „efortul întregului guvern” pentru a descoperi cum a început Covid.

Dar el a adăugat că SUA încă nu a ajuns încă la consens clar cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

„Nu am ajuns încă acolo”, a spus el. „Dacă vom avea ceva concret în legătură cu care poporul american și Congresul să fie informat, vom face asta”.

Un raport public, lansat de un oficial de la vârful spionajului american în octombrie 2021 a revelat că patru agenții de informații americane au evaluat ca fiind „puțin probabilă” ipoteza că virusul provine de la un animal infectat sau de la un virus înrudit.

Propagandiștii chinezi au promovat, pe de altă parte, o teorie a conspirației care sugerează că coronavirusul a fost produs și ”a scăpat” din Fort Detrick din Frederick, Maryland, la aproximativ 80 km (50 mile) nord de Washington DC.

Fort Detrick  a fost odinioară centrul programului de arme biologice din SUA și găzduiește în prezent laboratoare biomedicale în care se fac cercetări pe virusuri, inclusiv pe Ebola și variola.

Tensiunile în relațiile bilaterale dintre SUA și China au crescut în urma recententelor incidente cu baloane de spionaj.

Marți, un grup de parlamentari americani a început o serie de audieri privind amenințarea „existențială” pe care o generează Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare.

Prima sesiune a Comitetului Selectat al Camerei pentru Concurența Strategică dintre Statele Unite și Partidul Comunist Chinez s-a concentrat pe probleme precum drepturile omului și dependența economiei americane față de producția chineză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite