Corupția în pandemie. 9 decembrie, Ziua internațională Anticorupție

9 decembrie 2020, 07:20

Secretarul general al ONU, António Guterres, declarația privind corupția în contextul COVID-19: „Corupția este criminală, imorală și trădarea supremă a încrederii publice. Este și mai dăunătoare în perioade de criză, așa cum se întâmplă acum cu pandemia COVID-19. Răspunsul la virus creează noi oportunități de a exploata lipsa controlului și transparența inadecvată, deturnând fondurile de la cei care au cea mai mare nevoie”.

Mesajul din acest an, „RECUPERARE cu INTEGRITATE” subliniază că numai prin punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de atenuare a corupției va fi posibilă o recuperare mai bună, în timp ce subliniază, de asemenea, că recuperarea după COVID-19 poate fi realizată numai cu integritate.

Reducerea riscurilor de gestionare necorespunzătoare și corupția din timpul pandemiei necesită implicarea unor organisme anticorupție puternice, o mai bună supraveghere a pachetelor de asistență de urgență, achiziții publice transparente. În plus, țările trebuie să asigure sprijin și protecție pentru denunțătorii și jurnaliștii care descoperă corupția în timpul pandemiei.

Pentru a RECUPERA cu INTEGRITATE, trebuie să fim #unițiîmpotrivacorupției.

Corupţia este un fenomen complex – social, politic şi economic – şi o infracţiune gravă care poate submina dezvoltarea şi nici o ţară, regiune sau comunitate nu este imună. Lupta împotriva corupţiei este o preocupare globală deoarece ea atinge deopotrivă şi ţările bogate şi pe cele sărace, iar datele arată că cel mai mult îi afectează pe cei foarte săraci.

Corupţia este infracţiunea comisă de oficialitătile din sectorul public sau privat care abuzează de funcţia lor pentru un a avea un câştig pentru sine sau pentru alte persoane.

Există mai multe forme ale corupţiei, iar între ele sunt mita, delapidarea, abuzul de putere.

Corupţia atacă fundamentele instituţiilor democratice, distorsionează procesele electorale, perverteşte supremaţia legii şi crează un sistem birocratic bazat pe incompetenţă, al cărei unic scop este solicitarea mitei. Corupţia contribuie la instabilitate, încetineşte dezvoltarea economică prin descurajarea investiţiilorstrăine directe şi este un factor dominant care conduce statele fragile la faliment.

În fiecare an în lume, 1 trilion de dolari sunt daţi ca mită şi 2.6 trilioane de dolari sunt furaţi prin corupţie – o sumă echivalentă cu mai mult de 5 % din PIB-ul tuturor ţărilor de pe glob, conform un.org.

(w500) Ziua Inter

Campanie ONU anticorupţie

Să reafirmăm angajamentul noastru de a pune capăt înşelăciunii şi lipsei de onestitate care ameninţă Agenda 2030 şi eforturile noastre de de a avea pace şi prosperitate pentru întreaga planetă – spune secretarul general ONU Ban Ki-moon în mesajul său adresat cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie 2016.

Guvernele, sectorul privat, organizaţiile neguvernamntale, media şi cetăţenii din toate ţările lumii sunt chemaţi să-şi unească forţele pentru a lupta împotriva acestei infracţiuni. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) sunt în fruntea acestor eforturi şi au lansat o campanie comună care atrage atenţia asupra modului în care corupţia afectează educaţia, sănătatea, justiţia, democraţia, prosperitatea şi dezvoltarea.

Campania comună se axează pe corupţia ca unul din cele mai mari impedimente în atingerea în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă din Agenda 2030.

În 31 octombrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia împotriva corupţiei şi a decis ca în 9 decembrie să fie marcată Ziua Internaţională Anti-Corupţie pentru a atrage atenţia asupra corupţiei şi a rolului Convenţiei în combaterea şi prevenirea acesteia. Convenţia a intrat în vigoare în decembrie 2005.

 

 

surse

un.org

transparency.org.ro

awarenessdays.com

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă