COVID-19 îi sperie pe germani. Un reportaj marca Deutsche Welle

6 martie 2020, 17:15

În mod normal, în această perioadă a anului, farmaciştii vând o grămadă de medicamente contra răcelii. Dar, anul acesta, situaţia e diferită:

Fatih Kaynak, farmacist: Cererea de măşti medicale şi produse pentru dezinfectare a crescut enorm în ultimele luni. Mulţi clienţi cumpără măşti şi le trimit în China. Şi mai sunt şi alţii care au auzit sau au citit în ziare că ar trebui să îşi facă stoc de măşti.

Cererea a fost atât de mare încât depozitul farmaceutic nu mai poate onora comanda. Distribuitorii aprovizionează doar spitalele şi cabinetele medicale. De asemenea, multe medicamente şi produse naturiste care se importau din Asia sunt acum greu de găsit.

Georg Baum, Asociaţia spitalelor germane: Există o listă lungă de preparate farmaceutice care acum nu prea mai sunt în ofertă. Iar lista acestora se tot lungeşte din cauza dificultăților de aprovizionare din Asia. Este o mare problemă.

În cazul unei epidemii care scapă de sub control, multe spitale ar putea rămâne fără medicamente. În prezent, secţiile de terapie intensivă sunt ocupate în proportie de 80%. Însă reprezentanţii spitalelor spun că nu există motiv de îngrijorare.

Georg Baum, Asociaţia spitalelor germane: Cred că suntem bine pregătiţi. Oricum în fiecare iarnă luăm măsuri contra unei eventuale epidemii de gripă. Avem capacitatea şi personalul medical necesar să facem faţă unei situaţii grave.

Fatih Kaynak este de părere că, deocamdată, germanii ar trebui să-şi păstreze calmul.

Fatih Kaynak, farmacist: Cred că este prea devreme să spui: acum e momentul să intrăm în panică! Dimpotrivă: suntem complet relaxaţi şi sperăm să treacă totul.

Până acum, Germania nu s-a confruntat cu probleme majore cauzate de noul virus. Însă măsurile luate încă n-au fost puse la încercare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite