România nu excelează la vaccinare nici măcar la nivelul personalului din spitalele publice. Chiar premierul Florin Cîțu se declară dezamăgit de procentul mic de medici care s-au imunizat deşi sunt cei care văd zilnic suferința celor care se îmbolnăvesc de COVID. Ministerul Sănătăţii, care a propus ca personalul medical nevaccinat să plătescă testele anti-covid, are doar o statistică a vaccinării în spitale, comunicată în urmă cu două luni.
Nimeni nu știe în ce proporție este vaccinat personalul medical. Ministerul Sãnãtãții a comunicat date oficiale doar în urmã cu douã luni, la începutul lunii august. Pânã atunci, aproape 70% dintre medicii din spitalele publice s-au imunizat împotriva COVID 19, iar mai puțin de 60% din totalul asistenților medicali au ales să se vaccineze. Dintre totalul brancardierilor doar 47% primiserã serul anticovid chiar dacã sunt expuși în prima linie a luptei cu pandemia.
Nici imaginile tulburătoare ale suferinței și luptei pentru viață care se vãd zilnic în spitale nu i-au convins sã se vaccineze pe multi dintre cei care lucrează în sistemul public de sãnãtate.
Chiar președintele colegiului medicilor amintește cã vaccinarea este singura metodã prin care putem opri pandemia. Și premierul Florin Cîțu se declarã dezamãgit de siutația imunizãrii din spitale.
Un proiect de lege prin care angajatii din spitali sunt pusi sã plãteascã teste anticovid dacã nu se vaccineazã, este în dezbatere. Sindicaliștii criticã propunerea ministerului sănătății și avertizeazã cã ar putea ajunge chiar la proteste în stradã, nu pentru cã nu susțin vaccinarea, ci pentru cã angajaților nu le-ar fi respectat dreptul de alege.