Crește numărul de cazuri de flurona – dubla infecție virală. Specialiștii insistă pentru vaccinare și purtarea măştii în aglomerație

11 ianuarie 2023, 20:09

Pacientul confirmat cu gripă, Covid și virus sincițial este un bărbat de 58 de ani internat în stare gravă la Terapie Intensivă în Spitalul de Boli Infecţioase din Iași. Pentru medici, diagnosticul este o premieră.

Dr. FLORIN ROŞU, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Prezintă multiple comorbidități, cum ar fi: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip II, obezitate morbidă, pancitopenie severă, ceea ce înseamnă o scădere importantă a imunității organismului. Pacientul este conștient, în schimb, prognosticul rămâne unul rezervat.

Ministrul Sănătății susține că astfel de cazuri sunt posibile, dar rare.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Există coinfecții virale, calea de transmitere fiind similară, nu e nicio surpriză, sigur că probabilitatea e mai mică.

CONSTANŢA
Între timp apar tot mai multe cazuri de flurona, dubla infecție cu gripă și coronavirus. Cel mai recent caz a fost confirmat la o femeie din Constanța. Pacienta în vârstă de 70 de ani se simțea rău de câteva zile, așa că a chemat ambulanța. Echipajul a testat-o rapid pentru Covid, iar infecția s-a confirmat, iar ulterior a ieșit pozitivă și pentru gripă.

Dr. CLAUDIA CAMBREA , manager Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: În cursul după-amiezii de ieri, PCR-ul s-a pozitivat, atât pentru SARS-CoV-2, cât şi pentru gripă. Este o formă medie de boală. Pacienta nu este vaccinată pentru gripă sezonieră şi are doar două doze de vaccin pentru SARS-CoV-2.

În țară au fost înregistrate mai multe cazuri de flurona, inclusiv la copii internați la Institutul Matei Balș din Capitală. Specialiștii susțin că testarea este obligatorie pentru identificarea bolii.

ADRIAN MARINESCU, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Bucureşti: Cine a trecut printr-un episod de gripă cred că îl identifică destul de ușor, este acea afecțiune care te pune la pat, cu dureri musculare și articulare intense. Când vorbim de flurona, practic este o însumare, iar aceste simptome ajung să fie de o intensitate mare și foarte mare. Nu poți să îți dai seama altfel, fără testare.

De altfel, numărul de infecții respiratorii este în continuă creștere. Medicii recomandă vaccinarea antigripală, mai ales că varianta de anul acesta este deosebit de agresivă.

Dr. VALERIA HERDEA, medic de familie: În decurs de două ore, şase familii au fost testate pozitiv pentru gripă.

BEATRICE MAHLER, manager Institutul „Marius Nasta”, Bucureşti: O tulpină care este puțin mai agresivă, de aceea avem și un număr mai mare de cazuri. Din ce văd eu, în Institutul Marius Nasta, pacienții cu boli cronice au refuzat să îşi administreze vaccinul antigripal, nu în totalitate, un procent mai mic de persoane s-a vaccinat.

Specialiștii în sănătate publică susțin că numărul de infecții respiratorii va continua să crească până spre mijlocul lunii februarie, urmând ca odată cu încălzirea vremii, tendința să devină descrescătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă