Crește numărul românilor care se imunizează anti-COVID. În ultima săptămână, 140 de mii de persoane s-au vaccinat cu prima doză
06 Octombrie 2021, 19:24 | Știrile TVR

Virulența valului patru al pandemiei i-a adus pe mulți români în centrele de vaccinare. În ultima săptămână, media zilnică a imunizărilor cu prima doză a depășit chiar 25 de mii. Pentru a face față cererii, autoritățile au redeschis multe dintre centrele care fuseseră închise și au extins programul de lucru. O nouă schemă de imunizare, cu trei doze consecutive, este recomandată persoanelor cu imunitate scăzută.

După o vară în care vaccinarea a bătut pasul pe loc, sunt din nou cozi la centrele de imunizare. Numărul mare de infectări, dar și restricțiile impuse, i-a determinat pe mulți să își facă prima doză. Numai în ultima săptămână, aproape 140 de mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID pentru prima dată.

Pentru persoanele cu imunitate scăzută, autoritățile sanitare recomandă o nouă schemă de vaccinare cu trei doze administrate una după cealaltă. Aceste persoane nu trebuie să aștepte să treacă 6 luni de la rapel pentru a face doza suplimentară.

În următoarele zile, autoritățile urmează să stabilească ce categorii de persoane pot primi schema inițială cu trei doze. Pentru acestea, imunizarea se va face doar cu recomandare scrisă a medicului. Pentru toate celelalte persoane, se păstrează recomandarea de vaccinare cu doza a treia la șase luni de la rapel.

Până acum, 5,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar peste 220 de mii au făcut și doza a treia. Sunt cifre mult mai scăzute decât în celelalte țări europene, care acum trec mai ușor peste noul val de infectări.

Peste 90% dintre decesele înregistrate în ultima săptămână în secțiile ATI Covid au fost în rândul persoanelor nevaccinate, iar 70% dintre cei depistați pozitiv nu fuseseră imunizați.