Creditele bancare, tot mai scumpe. Pentru persoanele care au luat credite după mai 2019, creșterea dobânzilor se va vedea la primăvară
09 Noiembrie 2021, 19:08 | Știrile TVR

De parcă scumpirea utilităților și a alimentelor nu era de ajuns, și creditele în lei îi vor costa mai mult pe români. Mai ales cele cu dobândă variabilă. Banca Națională a decis să majoreze dobânda de politică monetară până la 1,75%, din cauza inflației. Și luna trecută, dobânda cheie a fost majorată cu 0,25%, ceea ce s-a văzut imediat în prețul împrumuturilor.

Românii care au credite în lei luate înainte de mai 2019 plătesc deja rate mai mari ca în vară, iar scumpirile nu se vor opri prea curând. ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,48%, cu aproape un punct procentual mai sus decât era în iunie.

BNR a majorat pentru a doua lună consecutiv dobânda de politică monetară cu 0,25%. Încearcă astfel să frâneze inflația, ajunsă deja la 6,3% în septembrie.

Unii analiști financiari se așteptau la o creștere și mai mare, de 0,50% a dobânzii cheie, având în vedere că alte state din zonă, precum Cehia și Polonia, au majorat mai abrupt dobânzile.

Pentru persoanele care au luat credite după mai 2019, creșterea dobânzilor se va vedea la primăvară.

Scumpirea creditării va pune o presiune suplimentară și pe bugetul de anul viitor, în condițiile în care deficitul trebuie să scadă. Împrumuturile mai scumpe vor lăsa disponibili mai puțini bani pentru creșterea pensiilor, alocațiilor și altor plăți făcute de la buget.