Creditele pentru investiţiile imobiliare, mai greu de obţinut din ianuarie 2022. BNR vrea să impună condiţii mai stricte

26 octombrie 2021, 20:27

Creditele pentru investiţiile imobiliare, altfel spus pentru acele imobile care nu sunt folosite ca locuinţe pentru folosinţa proprie, ar urma să fie mai greu de obţinut. De exemplu, avansul la împrumuturile în lei va creşte de la 15% la 25%, iar la cele în euro, de la 25%, la 35%.

Oficialii Băncii Naţionale au precizat pentru Ştirile TVR că scopul acestei măsuri e acela de a descuraja populaţia să facă investiţii imobiliare riscante în condiţiile în care ratele vor creşte în perioada următoare, ca urmare a majorării dobânzilor.

Propunerile vin în contextul în care valoarea împrumturilor acordate populaţiei şi firmelor a urcat la peste 314 miliarde de lei.

În septembrie a fost înregistrat şi cel mai ridicat ritm anual de creştere a creditarii de la criza financiară din 2009: + 13,4%.

Volumul total al creditelor acordate populaţiei a urcat la peste 162 de miliarde de lei, la sfârşitul lunii septembrie. A atins cel mai ridicat ritm anual de creştere din ultimii trei ani: 9,2%.

Aproape 100 de miliarde de lei au fost împrumutaţi pentru achiziţia de locuinţe. Iar diferenţa, pentru credite de consum şi alte scopuri, arată datele Băncii Naţionale.

BNR vrea să impună condiţii mai stricte de creditare după ce la începutul lunii octombrie a majorat dobânda-cheie la 1,5%.

Economiştii se aştepta ca trendul să continue pentru a tempera creditarea şi implicit creşterea inflaţiei.

Noile reguli mai dau posibilitatea băncilor să stabilească, prin norme proprii, nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatoare.

Daca vor fi adoptate, se vor aplica de la 1 ianuarie.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă