Cresc amenzile în Sănătate. Proiectul se află în dezbatere publică până în luna iunie

24 aprilie 2019, 21:52

Proiectul pus în dezbatere publică propune amenzi de până la 20.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice care încalcă reguli privind preluarea şi tratarea bolnavilor, igiena din spitale sau calitatea materialelor folosite. Medici, asistente, infirmiere, ambulanţieri, laboranţi sau instituţii sanitare în sine, toţi vor putea fi sancţionaţi, pe persoană fizică sau juridică.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:

„Sistemul reacţionează aşa cum vrem noi să funcţioneze. Şi nu funcţionează pentru că nu vrem noi. Bineînţeles că sunt cazuri speciale, care vor fi analizate. Nu putem spune, de exemplu, dacă într-o unitate de primiri urgenţe erau doar urgenţe cod roşu şi cele cod verde nu au avut timpii respectaţi vom da amenzi. În niciun caz. Dar, credeţi-mă.”

Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei in cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge pana la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice. Alte greşeli care vor fi sancţionate dur vor fi cele legate de timpul de preluare al pacientului de către ambulanţă sau în camera de gardă a spitalului. Institutul Marius Nasta este unul dintre spitalele care anul acesta a fost amendat pentru mai multe nereguli legate de igienă.

Cele mai mari amenzi se vor aplica pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare.În 2018, inspectorii sanitari au făcut în toată ţara 13.400 de controale şi au dat amenzi de aproape 1.700.000 de lei.

În cele mai multe cazuri, amenzile s-au dat din cauză că nu au fost respectate normele de supraveghere, prevenire şI limitare a infecţiilor. Alte nereguli găsite au fost cele legate de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare. Proiectul rămâne în dezbatere publică până la începutul lunii iunie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite