Cresc efectele crizei energetice. Liderii coaliției de guvernare se întrec în propuneri de măsuri. PNL susține reducerea TVA și a CAS. PSD vrea să revină la cauzele scumpirii energiei

14 februarie 2022, 14:02

Liderii PSD și PNL spun că au mai multe măsuri pentru scăderea inflației. Dar în cele două partide există viziuni diferite despre cum se pot rezola problemele. Florin Cîțu propune reduceri: a TVA – de la 19 la 17 la sută și a CAS cu 5 puncte, de la 25 la 20 la sută. Scăderea contribuțiilor din sănătate implică o creștere a salariilor, explică liderul liberal.

FLORIN CÎȚU, președintele PNL: Simplu, dintr-o dată crește venitul net, al tuturor românilor. Eu am făcut un calcul pentru venitul mediu, care astăzi este 6.327, o reducere de cinci puncte procentuale ar însemna cam 317 lei. Toți românii vor avea dintr-odată 300 de lei în buzunar.

PSD vede altfel lucrurile. Marcel Ciolacu insistă că piața energiei ar trebui din nou reglementată. Iar la nivel naţional, impozitarea să fie progresivă. În schimb, PSD bate în retragere în privința suprataxarii proprietății.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: Sunt mai multe măsuri și o să alegem dintre ele care sunt măsurile cele mai bune adaptabile pentru a face cât de cât ordine în ceea ce s-a declanșat prin decizia de liberalizare total haotică.

Opoziția acuză puterea că bulversează populația.

IONUȚ MOȘTEANU, purtătorul de cuvânt al USR: Domnii Cîțu și Ciolacu se țin de bambilici fiscali la televizor, le cerem să se pună de acord și să dea predictibilitate.

Reprezentanții din mediul economic susţin că propunerile nu sunt realizabile: reducerea taxelor concomitent cu creșterea cheltuielilor ar duce la împrumuturi și mai mari, iar bugetul statului nu le poate susține.

Ionuț Dumitru, analist: Credem că într-o situaţie în care avem foarte puţini contribuabili şi foarte mici venituri la buget putem să reducem taxele la CAS fără să extindem baza de impozitare cumva, să fie mai mulţi plătitori? Avem 1 milion şi jumătate de oameni care nu plătesc nimic pentru că ei lucrează în economia neagră. Avem sute de mii de persoane care nu plătesc nimic la sănătate pentru că sunt scutiţi, avem la impozitul pe venit, de asemenea, în IT, în construcţii, scutiţi, zero. Adică noi avem un sistem fiscal cu foarte multe excepţii şi regimuri preferenţiale şi noi credem că putem să mai extindem aceste facilităţi cumva.

Experții fiscal susţin că singura soluție este atacarea problemei evaziunii fiscale printr-o mai bună colectare a TVA. Coaliția ar fi ajuns deja la un acord privind reducerea TVA la energie și scoaterea certificatelor verzi din facturi.

––––––––––––––––––––––––––––––––

„Noi nu vrem un sistem fiscal care să crească impozitele pentru niciun român. Astăzi, avem un TVA la 19%, un impozit pe venit, dar pe care îl plătesc toţi la 10%, un impozit pe profit pe care îl plătesc toţi. Noi suntem de acord cu un sistem care nu va creşte impozitele în această guvernare, impozitul marginal oricare ar fi el, pentru niciun român care munceşte astăzi în România, mai ales în această perioadă dificilă, iar, în acelaşi timp, dacă reducerea de taxe scade inflaţia, vă daţi seama că o creştere de taxe va duce la o creştere a inflaţia, deci ar fi contraproductiv. Mai mult, o creştere de taxe ar însemna şi o frânare a economiei, când, de fapt, ai nevoie să crească economia. Eu cred că discuţia despre creşterile de taxe o pot face doar cei care nu au o înţelegere foarte bună a fenomenului economic. Dacă ar înţelege fenomenul economic, mai ales în acest context, nu ar mai exista acest subiect în spaţiul public’, a afirmat liderul PNL, la Parlament.

La rândul său, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că ”sunt soluții pentru intervenții asupra efectelor”. ”Hai să rezolvăm cauza, care este în continuare scumpirea din energie. O reducere a TVA are o influență asupra reducerii inflației în sens pozitiv, dar cel mai important este să reducem scumpirea din energie”, a spus Ciolacu.

Ionuț Moşteanu, lider de grup al deputaţilor USR, a declarat că va solicita în Biroul Permanent ca proiectul USR, care vizează reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie, să fie supus la vot.

”Până le vin alte idei, le cerem să bage la vot în comisii şi în plen, de urgenţă – o să cer asta şi astăzi în Comitetul liderilor şi în Biroul Permanent – proiectul USR prin care am propus scăderea TVA la energie de la 19 la 5%, excluderea certificatelor verzi din facturile pentru utilizatorii casnici şi acel credit fiscal pentru companii”, a precizat Moşteanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite