„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”. Ce vrea să transmită Putin prin vizita sa neașteptată în Mariupol?

Captură video din timpul vizitei lui Putin în Mariupol
Captură video din timpul vizitei lui Putin în Mariupol
20 martie 2023, 10:11

Vizita a fost un act aparent de sfidare, venind la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

De asemenea, a stârnit indignarea Ucrainei – Ministerul Apărării l-a comparat pe Putin cu un „hoț” care descinde „la adăpostul nopții” -, orașul fiind redus la ruine în urma ofensivei rusești.

Putin a fost adus la Mariupol cu un elicopter și a vizitat cartierele din jurul orașului cu o mașină, după cum au arătat imaginile publicate de autoritățile ruse.

Președintele rus apare întâlnindu-se cu locuitori aparent surprinși. Putin îi spune unui bărbat „trebuie să începem să ne cunoaștem mai bine”.

Kremlinul a insistat că vizita a fost „spontană”. Nu este clar când a avut loc, deși sâmbătă Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei.

Toate imaginile difuzate cu vizita lui Putin sunt după lăsarea întunericului, o posibilă modalitate a autorităților de a ascunde pagubele.

Vestea vizitei vine după ce vineri CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Putin nu a comentat încă mandatul.

Vizita este deosebit de provocatoare pentru ucraineni, deoarece Mariupol a fost mult timp un simbol al rezistenței, martor la unele dintre cele mai intense lupte de când Rusia și-a lansat invazia.

Kremlinul a declarat că Putin a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, vizitând un club de iahturi și o clădire de teatru.

Vicepremierul rus Marat Husnullin, care l-a însoțit, i-a vorbit în detaliu lui Putin despre „lucrările de construcție și restaurare în curs de desfășurare” din oraș.

Într-o înregistrare video, Husnullin îi spune lui Putin: „Există un plan de reconstrucție până la sfârșitul celui de-al treilea an. Plănuim ca acesta să fie un aeroport complet funcțional, capabil să efectueze zboruri către toate orașele din Rusia și din străinătate”.

Kremlinul a adăugat că Putin a avut o întâlnire la postul de comandă al „operațiunii militare speciale” din Rostov pe Don.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a criticat „cinismul” și „lipsa de remușcări” cu privire la vizita lui Putin.

„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”, a declarat Podoliak pe Twitter.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite