Cristian Măcelaru, noul director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”

5 octombrie 2021, 12:07

Cristian Măcelaru este director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și din aceastsă postură a avut două concerte memorabile în Festivalul George Enescu din acest an. Foarte probabil, atunci au apărut primele discuții despre decizia importantă de acum: preluarea direcției artistice a festivalului după încheierea mandatului de către un alt dirijor, Vladimir Jurowski. Cristian Măcelaru a fost propus oficial de Artexim.

Dirijorul Cristian Măcelaru: (…) Iar pentru mine, prioritatea numărul unu este să vedem cum putem menţine acestă calitate la care s-a ajuns deja, iar apoi, să vedem ce este necesar de a îmbunătăţi sau de a merge înainte.

Mihai Constantinescu: Din discuţia pe care am avut-o cu domnul ministru şi cu domnul consilier prezidenţial a rezultat faptul că după sosirea domnului Măcelaru în noiembrie se va definitiva şi structura Arteximului, şi directorul Arteximului, şi modalitatea în care eu voi pune la îndemâna lor experienţa şi know how-ul pe care l-am dobândit în cursul acestor ani.

Cristian Măcelaru este cel mai bine cotat dirijor român după Sergiu Celibidache, prin prisma recunoașterilor și a pozițiilor oficiale pe care le ocupă. Până la cei 41 de ani ai săi, a colaborat deja cu cele mai faimoase ansambluri din America și Europa. Și a fost distins cu premiul Grammy.

Prima ediţie a Festivalul „George Enescu” a avut loc în 1958 şi a fost creat în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz George Enescu. La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani.

În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat. A fost reluat în 1991, iar peste doi ani numărăm ediţia cu numărul 26.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite