Critici fără precedent. Barack Obama și George W Bush face referiri la regimul Trump

20 octombrie 2017, 13:42

George W Bush vorbește rar în public, de când nu mai e la Casa Albă. Și-a încheiat mandatul în 2008 cu o popularitate extrem de scăzută. De aceea este surprinzătoare ieșirea sa.

Aluzia este clară – chiar fostul consilier al președintelui Trump, Steve Bannon, era un susținător fățiș al unor teorii controversate, iar administrația a lansat celebrele sintagme adevăruri alternative sau post-adevăr.

 

Fundamentalismul (de orice fel) prinde putere. Politica noastră este mai receptivă la teorii ale conspiraţiei şi chiar pure invenţii.

 

Din nou, nu era nevoie să îl nominalizeze pe Donald Trump: actualul președinte retrage țara din acorduri comerciale, susține protecționismul și reașează prioritățile externe de pe baze ideologice, pe unele strict al avantajului economic.

Iar fostul președinte Obama, într-un discurs de susținere al unui candidat democrat pentru postul de guvernator, a avut un ton similar – amintind de sloganul său de campanie.

Vedem o scădere a încrederii în avantajul pieţelor libere şi schimburilor internaţionale, uitând că şi conflictul, şi instabilitatea, şi sărăcia sunt consecinţa protecţionismului. Vedem că se întorc sentimentele izolaţioniste, uitând că securitatea americană este direct ameninţată de haosul şi disperarea din ţări îndepărtate.

Donald Trump a fost acuzat încă din campanie că polarizează spiritele pentru a-și mobiliza votanții.

Frecvent, Donald Trump a făcut afirmații controversate sau incomplete despre administrația și politicile lui Barack Obama – deși în Statele Unite, tradiția este ca un președinte în exercițiu să nu își critice predecesorul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite