Criza continuă. Guvernul lui Dacian Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului. 88 de voturi au fost ”pentru”, 184 de voturi ”împotrivă”

20 octombrie 2021, 07:31

Cu un discurs de reconciliere a clasei politice, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a încercat să obțină susținere la vot de la toate formațiunile din Parlament. A reușit să convingă în plus față de activul de partid doar 10 parlamentari, de la Minorități și de la PNL, printre care și liberala Violeta Alexandru. Insuficient însă față de totalul de 234 de voturi de care ar fi avut nevoie.

PSD și AUR, aliați cu USR la dărâmarea cabinetului Cîțu prin moțiune de cenzură, s-au poziționat împotriva programului de guvernare și a echipei propuse de Dacian Cioloș.

PNL și UDMR s-au abținut de la vot. Liberalii au refuzat chiar să ia cuvântul în plen.

În schimb, UDMR le-a transmis un avertisment prietenesc foștilor colegi de coaliție.

După vot, liderii politici au declarat la unison că este nevoie de un compromis, dar nimeni nu a părut dispus să cedeze.

Pe de altă parte, liderul PNL, Florin Cîțu, a anunțat pe Facebook că viitorul guvern trebuie să se formeze în jurul PNL și că liberalii vor negocia cu toate formațiunile politice, cu excepția AUR.

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la noi consultări joi, la ora 11.00.

ACTUALIZARE: Dacian Cioloș, premierul desemnat: A renunța este cel mai ușor, mai greu este să iți asumi responsabilitatea. Sper că a fi români nu înseamnă să guvernezi în așa fel să alungi românii din țară, cum s-a întâmplat după câteva decenii de guvernare PSD.  Sunt român pentru că spun lucrurile așa cum sunt, fără discursuri sforăitoare. Haideți să ne asumăm împreună un guvern politic, și USR asta face. Am fost disponibil și pentru discuții. Politica înseamnă și buna-credință nu doar scandal și urlete din sală. Sunt acasă, acasă la mine în România. A renunța este cel mai ușor, mai greu este să iți asumi responsabilitatea.

ACTUALIZARE: Marcel Ciolacu (PSD): Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de jocuri politice. 3.200 de români au murit în ultima săptămână. Noi mai avem tupeu să le spunem oamenilor că suntem responsabili. Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă. Acest joc politic a mers prea departe. E clar că acest guvern nu are cum să treacă, e o bătaie de joc la adresa românilor. Fac apel către toți șefii de partide, să ne întâlnim imediat să găsim o soluție și să scoatem România din criză.

ACTUALIZARE: Claudiu Târziu (AUR): Faptul că președintele Klaus Iohannis l-a propus premier pe Dacian Cioloș, care nu întrunește încrederea majorității, a făcut deliberat un pas neconstituțional care îi poate atrage suspendarea și demiterea la referendum. După ce acest guvern pică la vot, sper ca domnul președinte să găsească soluția pentru un guvern valabil, altfel ne obligă să mergem mai departe cu suspendarea.

ACTUALIZARE: Varujan Pambuccian (Grupul Minorităților): Suntem după șase luni cumplite, de neobservare a problemelor reale. Niciodată în ultimii 30 de ani România nu a fost într-o situație mai dificilă cum e acum. Nu înțeleg de ce suntem azi în această ședință. Noi vrem o stabilitate reală, obținută cât mai repede. Alegerile anticipate nu sunt o soluție. Sunt o soluție exclusiv pentru AUR. Am mai tras un glonț inutil într-o serie de dezvoltări dramatice ale acestei crize.

ACTUALIZARE: Kelemen Hunor (UDMR): Acum un an, am promis stabilitate, siguranța cetățenilor, de două luni de zile clasa politică oferă doar circ, instabilitate, isterie și balet politic inutil, Trebuie să le cerem scuze cetățenilor. Suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem departe de scandal, dar imaginea noastră, a tuturor, este catastrofală. Trebuie să găsim soluții pentru criza prețurilor la energie, despre green deal, criza off-shore, despre declinul populației, să găsim soluții la inflația galopantă, să găsim soluții la valul 4 al pandemiei. Colegi din USR, ați avut guvernarea alături de noi, nu a fost o coaliție perfectă, niciuna nu e! Ați renunțat la coaliție Ați dărâmat un guvern doar ca să vă razbunați, orice discuție despre structura și programul cabinetului e o pierdere de timp. Astăzi UDMR nu va participa la vot, sunteți asteptați la dialog pentru căutarea unor soluții, împreună și nu separat.

ACTUALIZARE: Alexandru Rafila (PSD): Discursul lui Dacian Cioloș a fost ideal, îl felicit pentru discurs. În programul de guvernare sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România, dar nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs. Ministerul Sănătății a fost condus de USR, sistemul de sănătate nu a fost pregătit decât în mică măsură pentru acest moment al pandemiei. Informările INSP nu au fost luate în seamă de domana ministru a Sănătății, fostul ministru Vlad Voiculescu a încercat discreditarea INSP. Sunt oameni care au decredibilizat sistemul de sănătate și au încercat decredibilizarea corpului medical. Cu siguranță PSD va vota împotrivă unui astfel de cabinet, care să creeze o situație gravă în societatea românească.

 

ACTUALIZARE: Dacian Cioloș: Vin aici în fața dumneavoastră pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză, în baza mandatului acordat de președintele Klaus Iohannis. Vin aici să punctez pe responsabilitate. Indiferent de lupta politică rezultatele bune sau proaste le vom împărți împreună. Vin cu dorința de a oferi un exemplu de responsabilitate Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime, în acest moment un sfert de milion de români sunt afectați de pierderea unei persoane dragi. Nu doresc un spectacol politic, nu doresc să deschid o polemică. Cum ieșim din criza politica, ce soluții avem pentru suferință din spitale, cum putem sprijini în legătură cu facturile de la iarna și firmele în acesta perioada? Programul propus de noi conține soluții la aceste probleme. Am ales oameni cu experiență guvernamentală și parlamentară, e necesar să construim consens pe măsuri de urgență indiferent de diferențe de viziune. Ne interesează să scoatem căruța din mocirlă, nu să stăm să ne certam. Aș prefera să împărțim succesul campaniei de vaccinare USR nu câștigă nimic astăzi daca votați acest guvern, ne aflăm în situația riscantă a unor soluții de moment. Programul include soluții pentru criza pandemică și criza facturilor. Actuala criză poate fi stopată cu un simplu vot, astăzi cer un mandat limitat în timp, doar pe perioada crizei, vremea calculelor politice va veni mai tărziu Nu e prima oară când sunt pus în situația de a gestiona o criză, toată lumea că sunt un om care își respectă cuvântul dat. Acest guvern poate fi o soluție pentru o situație de criză.

ACTUALIZARE. Moment de reculegere în plenul Parlamentului pentru cei peste 40.000 de români care și-au pierdut viața de la începutul acestei pandemii.

ACTUALIZARE. Mesajul premierului desemnat Dacian Cioloș înainte de votul din plen: „Vom merge în fața Parlamentului cu o echipă care poate să guverneze în situație de criză, cu un program de guvernare adaptat acestei situații, cu siatuții pentru criza pandemică, energetică și pentru lansarea PNRR. USR își asumă responsabilitatea politică cu care a fost mandatat de alegători. Sper în înțelepciunea parlamentarilor să voteze acest guvern”.

______________________________________________________________________________

273 de senatori și deputați sunt prezenți la ședința comună a celor două Camere.

Conform programului, premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse luni la Parlament.

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt: Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe; Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale; Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne; Stelian Ion – ministrul Justiţiei; Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor; Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Cristina Prună – ministrul Energiei; Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului; George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii; Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale; Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei; Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Iulia Popovici – ministrul Culturii; Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Conform Constituţiei şi regulamentelor, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Cabinetul propus de Dacian Cioloş.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că parlamentarii liberali vor participa la şedinţă, dar nu vor vota, menţionând că este responsabilitatea premierului desemnat să îşi facă majoritate.

„Decizia de vot a fost luată aseară în Biroul Executiv al PNL: ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. (…) Noi arătăm aici maturitate şi arătăm un pas sau o deschidere, pentru că noi nu vom vota împotrivă. Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă şi nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, aşa cum s-a întâmplat în partea cealaltă, dar din partea noastră arătăm că există deschidere, arătăm că vrem să depăşim acest moment. Ce a fost în trecut a fost în trecut. Haideţi să rezolvăm problema”, a afirmat Cîţu.

UDMR a luat o decizie similară cu cea a liberalilor.

Astfel, parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în sală, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind învestirea Guvernului Cioloş, dar nu vor vota, a anunţat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond.

PSD va lua o decizie finală în privinţa modului în care se vor comporta parlamentarii social-democraţi la vot într-o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată cu o oră înainte de întrunirea plenului reunit, însă liderii PSD au declarat, în mai multe rânduri, că nu vor vota un Guvern propus de Dacian Cioloş.

„Acest Guvern are foarte mari şanse să pice în Parlament cu cel mai mare număr de voturi. Cred că Cioloş o să bată recordul lui Cîţu, care a picat deja cu cel mai mare număr de voturi. (…) Dacă nu au găsit pe altcineva mai bun decât Mihăilă şi Voiculescu, că mă gândesc că domnul Voiculescu a refuzat şi şi-a pus pupila, e de plâns. Atât timp cât vii cu doamna Mihăilă la Sănătate, cu Năsui, cu toţi ceilalţi care şi-au dat măsura competenţei în acest an în care au fost la guvernare, cred că lucrurile sunt evidente. (…) În şedinţa Biroului Politic Naţional se va decide dacă parlamentarii partidului participă sau nu la şedinţa de plen comun. În principiu, decizia noastră este că nu votăm acest Guvern”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Reprezentanţii AUR au anunţat de asemenea că nu vor susţine un Guvern propus de Dacian Cioloş.

„Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”, a afirmat copreşedintele AUR George Simion.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, la rândul său, că nu ar susţine ideea unui guvern minoritar, menţionând că grupul pe care îl conduce va avea întotdeauna o atitudine de echilibru.

„Ţinând cont de cum arată lumea reală, pentru că tot timpul trebuie să ne raportăm la lumea reală din jurul nostru şi la problemele reale pe care le au oamenii în momentul de faţă, cred că este o opţiune mai puţin fericită un guvern minoritar, decât un guvern care să aibă sprijin în Parlament – un sprijin predictibil şi pe termen lung”, a subliniat Varujan Pambuccian.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a făcut un apel, marţi, la parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze în favoarea Cabinetului pe care l-a propus, menţionând că acesta oferă soluţii.

„Fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern mâine dimineaţă, pentru că, în situaţia în care ne aflăm, acest Guvern este o soluţie şi oferă soluţii. (…) E un Guvern gata să-şi asume soluţii pentru această situaţie de criză, dacă primim votul. (…) Fac apel către parlamentari să iasă din logica strictă a directivelor de partid şi să se gândească la alegători, să se consulte cu cetăţenii şi mâine să aibă un vot responsabil şi să voteze pentru o soluţie care le rezolvă problemele”, a afirmat Cioloş.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului. Sursa: Agerpres.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite