Criza Covid-19 ne pune față în față cu responsabilitatea. Dumitru Borțun: “Prostia se plătește și ignoranța ucide. Problema este că nu plătește doar prostul și nu moare doar ignorantul”

Criza Covid-19 ne pune față în față cu responsabilitatea
Criza Covid-19 ne pune față în față cu responsabilitatea
16 iulie 2020, 12:39

”Responsabilitatea” este mai mult decât definește dicționarul explicativ al limbii române: ”Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere”. Dumitru Borţun, doctor în Filosofie şi profesor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, ne explică: ”Definiția resposbilității în DEX se rezumă la răspundere și are valoare juridică. Responsbilitatea are încărcătură etică, morală și înseamnă să îți asumi consecințele pentru consecințele faptelor tale pentru toți cei din jur, pe termen lung. Vorbim de capacitatea individului de a trece de interesul lui și al familiei ca să se gândească la alții, inclusiv la unii pe care nu-i cunoaște și nu-i va cunoaște niciodată. Sunt puțini oameni care ajung în stadiul ăsta.”

De la apariția amenințării noului Coronavirus în Europa, românii au testat pe pielea lor cât de nociv poate fi apetitul pentru minciună și tertipuri înșelătoare al concetățenilor veniți din zone de risc. Au experimentat în două luni de stare de urgență sistarea întrevederilor și a călătoriilor de orice fel cu excepțiile unora care s-au crezut infailibili. Au rămas în stare de alertă, dar au și strigat după măsuri de relaxare împărțiți între respectarea  strictă a măsurilor de prevenție și blamarea ori ridiculizarea precauției.

”Ce pățim noi acum, este doar nota de plată pentru 30 de ani de neglijare și eludare a educației. N-am investit în educație, am crezut tot timpul că este vorba despre alții. Nu ne-am gândit la viitorul țării, neglijând în mod sistematic educația. Este o iresponsabilitate criminală, acum ne iese pe nas pentru că am ajuns să depindem de corigenții, de repetenții clasei și de cei care au disprețuit școala. Astăzi vedem că lipsa de educație omoară, Aș spune că prostia se plătește și ignoranța ucide. Problema este că nu plătește doar prostul și nu moare doar ignorantul…”, consideră profesorul.

”Vorbim de o responsabilitate individuală, a fiecăruia dintre noi, dar vorbim și de o responsabilitate socială, care se referă la persoanele care au demnități, se află în posturi de decizie pentru o comunitate, pentru societate în ansamblul ei… Responsabilitatea socială este capacitatea de a avea sentimente și valori care privesc societatea în ansamblu. Ca să avem decidenți responsabili, trebuie să-i sancționăm prin vot sau să ieșim în stradă pentru că asta se numește democrație participativă. Cei de la putere se simt întotdeauna deranjați când sunt sancționați de popor, au senzația că li se suflă în ciorbă. Dar asta trebuie să-și asume din capul locului când se apucă de politică. Categoric, cel mai util ar fi să avem cât mai mulți cetățeni responsabili în general, ca să avem de unde alege odată la 4 ani!”, ne-a mai spus profesorul, recunoscut pentru preocuparea sa academică pe problematica RESPONSABILITĂȚII.

Soluția poate veni prin educație, din familie, din școală, din media. Dar ”cea mai importantă este morala creștină, care din păcate nu se predă în școli.. În școli se predă ritual bisericesc. Morala creștină este universalistă. Se adresează  tuturor, toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu și au șansa la mântuire. Cine nu-și iubește semenii nu este creștin”, a conchis universitarul.

La 15 iulie datele oficiale anunțau 34.226 pacienți confirmați cu Covid-19, vindecați 22.049 și decedați 1.952 (6% dintre cazurile închise).

Până în prezent, 727 pacienți testați pozitiv cu COVID-19 au fost externați la cerere.

Autor: Mihaela Căciuleanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite