Criza de medicamente se acutizează. Ministerul Sănătăţii îi va chema pe producători la discuţii privind deschiderea unor fabrici de materii prime

5 aprilie 2023, 20:16

Monalisa a trebuit să schimbe tratamentul pentru cancerul mamar după ce, în pandemie, l-a găsit doar în Bulgaria. Nu a scăpat însă de criză.

„Trebuie să alerg la foarte multe farmacii sau să dau comandă, să aștept şi 2-3 săptămâni, chiar o lună. Trebuie să-mi iau o marjă de timp că să fiu sigură că nu mai întrerup tratamentul, ceea ce mie îmi face foarte rău.”

Farmaciştii găsesc greu medicamente antibiotice, oncologice şi anti-epileptice, interferon pentru hepatite şi medicamente pentru obezitate şi diabet şi nu numai.

Avem de mult cele mai mici preţuri la medicamente din Europa, iar producătorii din ţară trebuie să facă faţă nu doar exploziei facturilor la utilităţi, ci şi la materii prime. Toate vin din China şi India. Chiar şi fiolele şi foliile de aluminiu se importă.

Potrivit producătorilor, prețul materiei prime pentru banalul paracetamol a crescut de 8 ori, iar pentru un tratament folosit frecvent în caz de convulsii, de 22 de ori. Pe lângă scumpiri, fabricile mai au o problemă: materiile prime sunt livrate cu tot mai mari întârzieri și nu mai au cu ce să producă medicamentele de care oamenii au nevoie.

În România nu se mai fabrică de mulţi ani ingrediente farmaceutice. Toate siturile de producţie s-au închis. Ministerul Sănătăţii îi va chema pe producătorii români la discuţii privind deschiderea unor fabrici de materii prime care să asigure independenţa Uniunii Europene.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Noi trebuie să ne definim câteva zone, câteva arii terapeutice în care am putea să dezvoltam o astfel de producţie oi trebuie să avem oi un soi de agreement la nivel european. Dacă România, vă dau un exemplu,  produce materia prima pentru penicilină, România ar trebui să devina principalul hub de producţie pentru întreaga Uniune Europeană. La fel cum alte ţari ar putea să producă, ştiu eu, materia primă pentru paracetamol.”

Este nevoie şi de un acord la nivelul Uniunii. Multe state membre se confruntă cu crize de medicamente odată cu pandemia şi războiul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite