Criza din Chiajna a luat sfârșit, după 28 de ore de negocieri. Bărbatul care și-a sechestrat copilul este în custodia Poliției. Fetița este în afara oricărui pericol

5 mai 2023, 09:53

Ore de tensiune s-au derulat din momentul în care mama fetiței de 5 ani a reclamat disperată că soţul ei o ţine sechestrată în casă. Bărbatul a eliberat copila doar după ce a discutat cu avocata sa. Abia atunci a renunţat la ameninţări şi a lăsat autorităţile să o preia pe copilă şi să retragă forțele de inverventie din zonă.

ZANFIRA STEPANESCU, avocat: Fetița era în casă, liniștită, se juca. Il cunosc pe Marin foarte bine, e o persoană blândă, cu mult bun simț. A înțeles că trebuie să facă asta, fiind în avantajul copilului și al său. Copilul rămâne deocamdată la bunică și la mătușă.

Negocierile au fost complicate, iar misiunea poliţiştilor a fost la limită, pentru că bărbatul nu a avut revendicări. Oră de oră, specialiştii şi echipele de intervenţie au fost în contact cu tatăl ameninţător. Au vrut să evite o tragedie.

GEORGIAN DRĂGAN, purtătorul de cuvânt al IGPR: În urma acestor negocieri purtate de specialiștii Poliției Române s-au obținut multe rezultate pozitive. În această dimineață s-au preluat două butelii cu gaz și le au scos în afara perimetrului.

Au fost însă și momente critice, pe timpul nopţii, atunci când bărbatul a izbucnit nervos. Negocierile s-ar fi putut bloca atunci, iar individul să aleagă varianta unui gest periculos care să pună în pericol viaţa copilei.

ALEXANDRU SCURTU, şeful SIAS: A fost un moment când a dat notă ușor de agresivitate la nivel verbal. Toată durata negocierii a fost pe palier de calmitate. Tatăl a ieșit de bunăvoie din casă.

BOGDAN CĂPRUCI, negociatorul-şef al Poliţiei Capitalei: Orice progres făcut la un moment dat se lovea de o problemă, de dificultate, de temere a lui că i s-ar putea întâmpla ceva și reveneam, revenem eram într-o buclă, încet lucrurile au progresat.

Polițiștii au explicat că au evitat o intervenție în forță pentru a nu pune în pericol viața fetiţei. La final, ea a fost preuată în siguranţă de poliţişti şi le-a spus că îşi doreşte să-şi revadă mama și bunica.

BOGDAN CĂPRUCI, negociatorul-şef al Poliţiei Capitalei: Copilul își dorește să-și vadă familia, să relaționeze cu ceilalți membri. Aveam periodic dovadă că e în regulă și nu sunt elemente de risc.

Bărbatul a trecut la ameninţări şi a sechestrat-o pe fetiţă după ce soţia i-a spus că vrea să îl părăsească. A ameninţat chiar că aruncă în aer casa. Şi vecinii povestesc că făcea deseori scandal şi este violent după ce consumă alcool.

Operațiunea Poliției Române din Chiajna s-a încheiat. În urma activității de negociere a Poliției Române, fata se află în custodia polițiștilor, în afara oricărui pericol. De asemenea, bărbatul se află în custodia Poliției Române. În urma activităților derulate în cadrul operațiunii, nici fetița, nici bărbatul și nici forțele de ordine nu au suferit vătămări. Scopul misiunii a fost îndeplinit. Mulțumim pentru cooperare reprezentanților mass-media”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

La faţa locului au intervenit poliţiştii din Ilfov, luptătorii SIAS, precum şi o echipaje din cadrul ISU.

Bărbatul a avut grijă de minoră, minora nu a suferit vătămări corporale, bărbatul nu a fost agresiv cu aceasta. Negociatorii Poliției Române au deschis un canal de comunicare cu acesta încă de aseară, au comunicat permanent, în mod direct cu bărbatul, care, așa cum știți, până în acest moment, nu are revendicări, însă ceea ce este foarte important este că bărbatul are grijă de minoră. De asemenea, acesta a solicitat hrană pentru minoră, hrană care i-a fost oferită de negociatorii Poliției Române. Vreau să subliniez că prin structurile care sunt prezente, poliția română dorește o rezolvare amiabilă, drept pentru care desfășurăm toate activitățile din competență, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

Un incident similar a avut loc la sfârșitul lunii martie în județul Neamț. O fetiță de numai 4 ani a fost ținută ostatică de propriul tată în beciul casei. Negocierile au durat câteva minute iar forțele de ordine au reușit să scoață copilul în siguranță.

Persoanele care au cunoştinţă despre copii abuzați, exploatați sau supuși unei forme de violență pot semnala cazurile la numărul 119. La fel și victimele violentei domestice pot cere ajutor la numărul 0800 500 333. Ambele linii telefonice sunt gratuite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă