Criza energetică, din ce în ce mai complicată. În Europa, facturile la încălzire pe luna aceasta vor fi de 5 ori mai mari față de cele de anul trecut. Rusia susține că poate echilibra situația
12 Octombrie 2021, 20:55 | Știrile TVR

Criza gazului în Europa este pe cale de a se acutiza. După creșterea explozivă a prețurilor, cererea, în special din sectorul industrial, a scăzut și din ce în ce mai multe firme pun lacătul pe ușă. Rusia susține că își folosește stocurile pentru a stabiliza piața, în timp ce Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, se teme că va ieși din joc odată cu punerea în funcțiune a gazoductului ruso-german Nord Stream 2.

În Europa, facturile la încălzire pe luna aceasta vor fi de 5 ori mai mari față de cele de anul trecut, arată cifrele.

Stocuri reduse, cerere foarte mare - sunt doar câteva dintre motivele invocate cel mai des pentru prețurile care par să fi scăpat de sub control.

Câteva state europene au hotărât deja fie să plafoneze tarifele, fie să acorde ajutoare.

Charles Michel, președintele Consiliului european: "Am hotărât să punem această problemă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare şi vom avea o discuție la nivelul celor 27 de state membre pentru a ne coordona şi a coopera la nivel european. În Europa, există o responsabilitate a fiecărui guvern, dar este totuși posibil să vedem cum putem progresa dacă vom colabora la nivel european şi dintr-o perspectivă europeană".

Rusia devine din ce în ce mai vocală în privința politicilor energetice din cadrul Uniunii și dă garanții că, odată cu punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, criza gazului ar dispărea.

Controversata magistrală de gaz nu a primit avizele de funcționare din partea agenției energetice germane și, prin urmare, nu poate livra niciun centimetru cub de gaz, iar procedura de autorizare ar mai putea dura câteva luni.

Nord Stream 2 va aduce Ucrainei pierderi de aproximativ 2 miliarde de dolari din taxele de tranzit.

Aflați la Kiev astăzi, în cadrul unui summit UE - Ucraina, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului l-au asigurat pe Volodimir Zelenski că țara sa este pe deplin sprijinită în privința securității energetice.