Criza energetică afectează grav afacerile mici. Mai multe ţări se pregătesc să plafoneze preţurile la gaz şi energie electrică

23 septembrie 2021, 19:49

Economia Spaniei şi planul de recuperare sunt ameninţate de creşterea necontrolată a preţurilor la energie şi gaze naturale.

În timp ce clienţii casnici se pot adapta intervalelor orare în care tariful este mai mic, peste 60 la sută dintre companii sunt direct afectate de scumpiri.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a situat Spania în fruntea clasamentului mondial pentru recuperare economică cu o creştere de 6,8 la sută în 2021. Însă facturile s-au majorat cu 35 la sută, iar inflaţia ar putea ajunge la 4,5 la sută, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, spun analiştii. Şi totul din cauza creşterii preţurilor la energie.

Pentru a sprijini consumatorii, guvernul Spaniei a redus TVA-ul şi a eliminat impozitul de vânzare a energiei electrice, iar 2,6 miliarde de euro din profitul companiilor energetice vor fi redistribuite către clienţi.

Premierul a anunţat de asemenea plafonarea preţului la gaze naturale, măsura adoptată şi de Italia şi Grecia. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a dat asigurări că executivul de la Bruxelles lucrează la un set de orientări privind măsurile pe care statele membre le pot lua în această criză energetică fără a încălca reglementările comunitare în materie de concurenţă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite