Criza ucraineană: Suedia și-a intensificat activitățile militare pe insula Gotland din Marea Baltică
29 Ianuarie 2022, 19:03 (actualizat 29 Ianuarie 2022, 19:03)
(actualizat 29 Ianuarie 2022, 19:03) | Știrile TVR

Suedia și-a intensificat activitățile militare pe insula Gotland din Marea Baltică în contextul tensiunilor dintre NATO, SUA și Rusia. Pe insula se desfășoară exerciții cu blindate și sute de militari. Nu la mare distanță, tot în zona baltică, rușii fac manevre cu 20 de nave de război.

Suedia defășoară ample exerciții pe insula Gotland cu tancuri, avioane de lupta și lansatoare de grenade. Echipamentele grele și trupele au fost dislocate aici de două săptămîni în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia amplificat de criză din Ucraina.

Insula Gotland este situată la 330 de km de Kaliningrad, sediul flotei ruse în zona Marii Baltice. Suedia nu este membră NATO, dar are legături strânse cu Alianța Atlantică. După 2014, guvernul suedez și-a consolidat capacitățile de apărare, a restabilit serviciul militar obligatoriu.

Flota rusă baltică și-a intensificat activitățile în zona. Sunt 20 de nave de război, printre care nave antisubmarin și dragoare de mine. La exerciții, s-au executat trageri de lupta împotriva unor ținte care simulau un atac aerian. ambianța

S-au folosit, între altele, rachete antiaeriene și artileria de la bordul navelor.