Crucea Roșie: Războiul din Ucraina apasă asupra sistemului umanitar din întreaga lume
24 August 2022, 11:53 (actualizat 24 August 2022, 11:56)
(actualizat 24 August 2022, 11:56) | Știrile TVR

Conflictul din Ucraina apasă asupra întregului sistem umanitar şi ar putea avea efecte de durată legate de capacitatea organizaţiilor de a face faţă situaţiilor de urgenţă din întreaga lume, a avertizat marţi Crucea Roşie, citată miercuri de France Prese.

Războiul, ce a intrat miercuri în cea de-a şaptea lună, a împins oamenii „la un punct critic de ruptură”, a explicat Francesco Rocca, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), într-un comunicat.

„Efectele şocului devastator nu fac decât să crească pe măsură ce conflictul se prelungeşte, cu creşterea preţurilor la alimente şi energie şi agravarea crizelor alimentare”, a adăugat el.

Consecinţele conflictului cresc nevoile de ajutor în întreaga lume, a declarat Birgitte Bischoff Ebbesen, director regional IFRC pentru Europa şi Asia Centrală, într-un briefing de presă online.

„Criza s-a răspândit în întregul sistem umanitar şi l-a supus unui stres enorm”, a subliniat ea, iar „acest lucru va avea un efect de durată asupra capacităţii organizaţiilor umanitare şi a donatorilor de a răspunde situaţiilor de urgenţă în altă parte”.

Invazia rusă lansată pe 24 februarie în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, a contribuit la penurii alimentare grave cu care se confruntă cele mai sărace regiuni ale lumii.

În ciuda eforturilor de reluare a livrărilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aceste exporturi au scăzut cu 46% de la începutul anului, potrivit IFRC.

„Această scădere masivă are un efect major asupra Cornului Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foametea extremă - cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani”.

Crucea Roşie, care are acum peste 100.000 de voluntari şi personal local în Ucraina şi în ţările învecinate, continuă să îşi mărească acolo evaluările nevoilor umanitare.

Organizaţia deplânge pagubele enorme din Ucraina, unde milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele: „Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara distrugerile provocate oraşelor şi caselor şi impactul asupra familiilor”.

Deja, inflaţia în creştere şi deficitul de produse esenţiale precum combustibilul sau alimentele, în Ucraina şi în ţările vecine, obligă tot mai mulţi oameni să lupte pentru a-şi procura produse de bază.

Iar nevoile vor creşte odată cu vremea mai rece aşteptată în următoarele săptămâni.

„Va fi cea mai grea iarnă”, a notat Maksîm Doţenko, directorul general al Crucii Roşii Ucrainene, în timpul briefingului de presă. „Nevoile cresc” şi consecinţele se vor simţi dincolo de Ucraina, a avertizat el.