Cu cine stau copiii pe timpul grevei din Educație? Bunicii, bonele și sistemul after-school sunt soluțiile

18 mai 2023, 19:10

Cristina, cadru didactic: Noi suntem de la un after-school. (n.r., întrebare: În mod normal de la ce oră la ce oră primiţi copiii?) De la 12.00, de acum, de când ies de la şcoală şi până la ora 18.00. Dar în cazul în care o să intervină greva o să-i primim de la 8 de dimineaţă.

Citește și Discuții tehnice pe contractul colectiv de muncă din învățământ, la Ministerul Educației. Creşterile salariale solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul CCM

În alte familii, bunicii sunt baza. Sau greul cade pe umerii părinţilor care lucrează şi de acasă.

Tocmai acum, la sfârşit de an, să fie o problemă. (n.r., întrebare: Dar le înţelegeţi nemulţumirile?) Da. E păcat, îşi bat capul cu copiii noştri.

Eu sunt un caz fericit. Lucrez de acasă o parte din timp, iar bunica se ocupă în restul zilelor.

Ce vină au copiii? După ce că se face şcoală aşa cum se face în România, îi mai ţine şi trei săptămâni acasă.

Chiar dacă într-o primă fază elevilor le surâde ideea grevei, blocarea examenelor naţionale sau neîncheierea mediilor nu-i încântă deloc.

Doar să nu se îngheţe anul. Nu vreau să repet nimic, nu vreau să fac nimic. (n.r., întrebare: Ce clasă eşti?) A 11-a, vreau să trec a 12-a.

DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR: Acum, în momentul în care discutăm, ştim sigur că luni, pe 22, începe greva generală în toate grădiniţele, şcolile şi liceele din întreaga ţară. Dacă s-ar putea schimba datele problemei până luni? Da, mai sunt totuşi patru zile în care ambele tabere se pot întâlni.

George Purcaru, vicepreşedinte FSLI: Noi am cerut ca discuţiile cu partea guvernamentală să se desfăşoare oricând. La orice oră din zi, din noapte, nu are nicio importanţă. Este strigător la cer. Şi un muncitor necalificat câştigă mult mai mult decât un profesor.

Profesorii solicită majorarea salariilor, plata sporurilor și a orelor suplimentare, indexarea salariilor cu rata inflaţei. Impactul bugetar, calculat de Executiv, este consistent.

Florin Manole, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului: Estimarea noastră este că ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. 16 miliarde este o sumă un pic cam mărișoară.

Specialiştii în educaţie nu exclud ca greva să dureze chiar şi câteva săptămâni, iar anul şcolar să se prelungească în perioada vacanţei de vară.

Marian Staș, expert în educaţie: E posibil, dacă au forţă suficientă şi dacă reuşesc să păstreze mobilizarea celor 150.000 de profesori, să poată ajunge la o astfel de soluţie extremă şi atunci suntem iarăşi cu pistolul la tâmplă toată lumea şi vede ce-o ieşi.

Întreaga zi, la Ministerul Educaţiei au fost negocieri pentru contractul colectiv de muncă. Luni, sindicaliştii sunt aşteptaţi din nou la discuții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă