Cu sau fără casieri în magazine? Sebastian Burduja: „Dacă un supermarket alege să introducă doar case automate și își pierde clienții, sunt convins că va reveni la sistemul clasic”
16 Martie 2023, 09:22 (actualizat 16 Martie 2023, 09:42)
(actualizat 16 Martie 2023, 09:42) | Știrile TVR

Anunţul retailerului Auchan că renunță la casieri și că va moderniza treptat tot sistemul de plată a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public. În timp ce unii clienți cred că îşi vor face cumpărăturile mai repede cu ajutorul caselor selfpay, alţii susţin că nu se descurcă şi vor ca angajaţii să îşi păstreze locurile la casele de marcat. Reprezentanţii magazinului promit că nu vor da casierii afară, ci le vor găsi alte poziții în firmă.

Cu sau fără casieri în magazine? Despre acest subiect a vorbit, la Tema Zilei, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja.

“Toate studiile ne arată că sunt locuri de muncă ce comportă un grad ridicat de automatizare. Ne așteptăm ca pe viitor economia să se schimbe, lumea să se schimbe. S-a întâmplat și în trecut cu fiecare revoluție industrială. Acum suntem la a patra. Vechile tehnologii au fost înlocuite de altele noi, mai performante. Acesta este sensul progresului. Dar avem de-a face și cu o piață liberă. În calitate de cumpărător, eu pot să mă îndrept spre un lanț comercial care aer doar casieri persoane sau poate îmi convine să mă mișc mai repede și să îmi scanez singur produsele. E o alegere pe care fiecare consumator o poate face. Dacă un supermarket alege să introducă doar case automate și își pierde clienții, sunt convins că va reveni la sistemul clasic. La fel și cele care au doar sistem clasic. Dacă vor vedea că unsigur că va adopta această nouă persoană competitor are acces cu aceste case automate”, a precizat ministrul Sebastian Burduja, care a mărturisit că, personal, prefer sistemele automate de plată.