Cubul Rubik, printre cele mai vândute jucării din istorie, antrenament pentru creier. Demonstrații de speedcubing
09 Ianuarie 2019, 11:14 (actualizat 09 Ianuarie 2019, 14:38)
(actualizat 09 Ianuarie 2019, 14:38) | Știrile TVR

Popularitatea cubului Rubik este în creștere în rândul copiilor și tinerilor, rămânând printre cele mai vândute jucării din istorie. După ce învață să rezolve cubul Rubik și alte puzzle-uri similare, pasionații se antrenează să obțină cel mai bun timp de rezolvare a cubului.

Activitatea care se ocupă cu rezolvarea cubului Rubik și a puzzle-urilor mecanice într-un timp cât mai scurt se numește  speedcubing.

Este un hobby accesibil tuturor, iar în concursurile de speedcubing oricine poate ajunge în top cu antrenament și perseverență.

Mihai Căpățânescu și Bianca Maria Căpățânescu, antrenori de speedcubing au fost invitații lui Dorin Chioțea, la TVR. Ei au venit însoțiți de Ștefania,  elevă în clasa a VIII-a și Petru, elev în clasa a VIII-a, care au făcut câteva demonstrații de rezolvare a unor puzzle-uri mecanice în câteva secunde.

Cubul Rubik a fost inventat de sculptorul de origine ungară Erno Rubik, în 1974. Acesta a avut nevoie de o luna ca să poată rezolva cubul ce acum îi poartă numele. Primul cub Rubik a fost confecţionat din lemn.

În procesul de rezolvare a Cubului Rubic se „antrenează” foarte bine creierul, copilul învață astfel să ia decizii, să-și planifice acțiunile, să găsească rezolvare pentru probleme. Lucrul fizic cu cubul dezvoltă motorica fină, deoarece mișcarea tuturor bucăților cubului necesită un anumit efort.

Prin rezolvarea cubului Rubik se antrenează foarte bine inclusiv și memoria copilului. S-a demonstrat că începătorii memorizează 8 combinații făcute cu cubul, iar jucătorii avansați memorizează chiar și 200 de combinații.