Cultivatorii de pepeni din Dăbuleni au asociație. În „Patria lubeniței” s-au înscris peste 60 de cultivatori

14 iunie 2018, 08:36

În „Patria lubeniței” s-au înscris peste 60 de cultivatori

Până să ajungă cu lubenițele pe piață, producătorii doljeni au mult de muncă. Petrec aproape toată ziua pe câmp pentru a îngriji  culturile de lubeniță: le erbicidează, le irigă și verifică dacă sunt gata pentru vânzare.

În Dăbuleni, anul acesta sunt 550 de producători și 900 de hectare cultivate cu lubeniță. Peste 60 dintre ei s-au asociat într-o cooperativă astfel încât să valorifice mai ușor pepenii verzi. Acum le-au fost amenajate și platforme pentru a nu mai sta cu marfa pe marginea străzii.

Sorento și Pata Neagră sunt soiurile cultivate anul acesta de producătorii din Dăbuleni. Le-au ales pentru că îndeplinesc criteriile cerute de marile lanțuri de magazine. Lubenițele de Dăbuleni se găsesc acum pe piețele din Craiova și din țară, iar reprezentanții cooperativei și ai primăriei sunt în negocieri pentru a și exporta.

Înființarea unui hectar de pepeni verzi costă peste 20.000 lei și un producător trebuie să vândă 40 de tone pentru a-și acoperi cheltuielile.  Un kg de pepeni la en gross este 70 de bani, iar în piețe ajunge și la 3 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite