Culturi abia semănate, distruse de lipsa apei. Aratul este îngreunat din cauza pământului uscat

24 octombrie 2022, 19:24

Gore Lincă e fermier și a semănat cu grâu de toamnă aproximativ 300 de hectare în județul Olt. Mai are în lucru încă 100 de hectare.

Gore Lincă: Merge foarte greu. Sămânța stă în pământ ca în sac. Pământul e foarte uscat. Nu are gram de umiditate. Cel puțin 1 metru e fără umiditate.

Se pot vedea bolovanii extrem de mari, tari. S-a pregătit terenul extrem de greu.

Și fermierii din județul Mehedinți se confruntă cu lipsa apei din sol, tocmai în perioada optimă pentru semănatul grâului. Din cauza pământului prea tare și utilajele se strică des.

Necesită mai mult timp și consum mai mare de combustibil. Plus piese de schimb.

Nu a mai plouat în zonă de aproximativ o lună. Deficitul de apă este foarte mare.

Suprafețele semănate cu grâu din Dobrogea, Sudul Moldovei și Muntenia sunt cele mai afactate de secetă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Consecințele le-am putea suporta cu toții la primăvară, avertizează agricultorii.

Valentin Popa, prim-vicepreşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: Dacă nu poți să faci o arătură foarte bine pregătită nu poți avea nici producții mari. Și atunci te va costa la anul.

Prognozele meteorologilor pentru finalul lunii sunt pesimiste.

Daniel Alexandru, șeful laboratorului de Agrometeorologie, ANM: Nu vedem cantități de precipitații care să rezolve deficitul de apă din sol. Dar sperăm că odată cu luna noiembrie semințele care au fost semănate să poată să beneficieze de aportul de apă care să le permită dezvoltarea la o fază corespunzătoare intrării în iarnă.

Soluția o reprezintă irigațiile. Dar, din cele peste 1,3 milioane de hectare pregătite pentru irigat, au fost semnate contracte pe doar circa 830.000. Scumpirea utilităților e doar una dintre cauze, spun specialiștii.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: În foarte multe zone există ezitări din partea fermierilor de a confirma necesitatea de irigații până când este uneori prea târziu sau foarte târziu. Pentru că spun: Uite, încă mai este apă în cultură, hai să nu ne grăbim.

Autoritățile au încheiat procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe aproape 880.000 de hectare. Dar suprafața totală calamitată anul acesta e mult mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite