Cum a dejucat SRI un atac cibernetic la Spitalul Witting din Capitală. Sfaturile specialiștilor
26 Iulie 2021, 17:36 (actualizat 26 Iulie 2021, 20:00)
(actualizat 26 Iulie 2021, 20:00) | Știrile TVR

Dacă primiți un link cu rezultatele la Jocurile Olimpice, programul sportivilor români în competiție sau cu o hartă cu evoluția cazurilor de coronavirus în țările în care v-ați putea petrece vacanța fiți prudenți și nu-l deschideți. Sunt de fapt mesaje de la hackeri, iar dacă accesați pagina vă vor bloca fișiere din calculator și vor cere recompensă. Un atac similar a avut loc zilele trecute la Spitalul Witting din Capitală și a fost nevoie de intervenția specialiștilor SRI.

Specialiștii SRI au intrat în alertă zilele trecute, imediat ce serverul cu baza de date de la Spitalul Witting din București a fost blocat de pirații internetului care au cerut o recompensă. Medicii și asistentele s-au putut ocupa de pacienți pentru că aveau registrele salvate și offline, iar experții au dejucat atacul și nu a mai fost plătită recompensa.

Numărul atacurilor de tip ransomware a crescut. Sunt exploatate de fiecare dată teme de maxim interes pentru public.

Hackerii blochează apoi fișiere și până nu primesc banii ceruți nu permit accesul la date.

Numărul atacurilor de tip ransowmare care le blochează oamenilor accesul la anumite date a urcat de 6 ori de la începutul pandemiei. Asta înseamnă o creștere cu aproape 500%.

În lipsa unor soluții antivirus, în vara anului 2019, patru spitale din România au fost atacate de hackeri.