Cum a fost sărbătorită Noaptea de Înviere în lume, în condiții de pandemie
19 Aprilie 2020, 14:28 (actualizat 19 Aprilie 2020, 18:50)
(actualizat 19 Aprilie 2020, 18:50) | Știrile TVR

Pandemia de coronavirus i-a ținut acasă pe majoritatea creștin ortodocșilor în noaptea de Înviere. Cu excepția câtorva țări, aproape toți credincioșii au mărturist Hristos a Înviat de la ferestre. Slujbele de Înviere s-au ținut anul acesta în bisericile pustii.

Grecii au sărbătorit Învierea Domnului de la balcoanele în care pâlpâia Lumina Sfântă împărțită locatarilor de voluntarii care au avut grijă să ajungă la fiecare casă. În toate bisericile din statul elen slujba de Înviere s-a ținut în absența credincioșilor.

La fel și în biserica pariarhală Sfântul Gheorghe din Istanbul unde trăiește cea mai mare comunitate de creștini din Turcia.

Și rușii au sărbătorit Învierea Domnului tot în case. Numărul din ce în ce mai mare de persoane infectate cu SARS cov 2 a impus reguli strice și în noaptea de Înviere.

În Ucraina și Georgia, credincioșii au venit la biserică. Au participat la slujbă, afară, păstrând distanța de siguranță, protejați de măști și apoi au intrat rând pe rând pentru a lua lumină.

În Belarus, unde lupta cu pandemia se dă pe ascuns, credincioșii nu numai că s-au înghesuit ca să participe la ceremonia religioasă, dar au atins unul după altul obiectele de cult fără să fie protejați în vreun fel.