Cum a reuşit Portugalia să devină campioana vaccinării în lume
10 Octombrie 2021, 17:47 (actualizat 11 Octombrie 2021, 08:54)
(actualizat 11 Octombrie 2021, 08:54) | Știrile TVR

Portugalia este campioana vaccinării în Europa, dar acest lucru nu este întâmplător. Exemplul politicienilor, care s-au conformat regulilor şi i-au lăsat în primul rând pe specialişti să se implice, dar şi sancţionarea medicilor şi a altor persoane publice negaţioniste sunt doar câteva explicaţii. Mai multe personalităţi portugheze sau care trăiesc în Portugalia ne vorbesc despre reţeta succesului.

 

Peste 85 la sută din populaţie vaccinată cu schema completă! Este blazonul cu care Portugalia, altfel puternic lovită în valurile precedente, traversează acum pandemia.

În România procentul de vaccinare este de trei ori mai mic, iar valul patru, cel mai grav de până acum, face ravagii.

Angela Zgardan este medic de familie în Portugalia și împreună cu echipa de la cabinet, şi-a programat şi vaccinat pacienţii. Cei care au refuzat au fost puţini.

Angela Zgardan, medic de familie în Portugalia: Erau foarte puţini şi oricum nu am insistat prea mult, că reveneau după o săptămână şi spuneau că s-au răzgândit

În Portugalia, restricţiile cad una după alta, în România reapar. Există totuși o coincidență: ca şi la noi, în Portugalia şeful comitetului de vaccinare este un militar.

Profesorul şi traducătorul portughez Daniel Perdigao: Premierul a avut înţelepciunea de a delega armatei şi de a nu se amesteca excesiv în stabilirea unui contact cu populaţia, pe tema vaccinului. Avem şi un preşedinte cu prestigiu. Ambii au lucrat prin exemplul personal, vaccinându-se în faţa camerelor, având grijă, atunci când au fost infectaţi, de a se izola. Negaţionismul a avut câţiva adepţi, chiar şi un medic, chiar şi o figură publică, un judecător. Dar ambii au fost sever sancţionaţi de ordinele de care aparţin. Judecătorul a fost chiar expulzat din magistratură, medicul a fost împiedicat să mai participe. Toate acestea, cu o largă aprobare socială.

Foarte apropiaţi de brazilieni, portughezii au învăţat din catastrofa sanitară din fosta colonie, iar intoxicările și negaţionismul au fost sancţionate prompt.

Dan Caragea, profesor de psihologie în Portugalia: Nu avem posturi de televiziune ca în România, care să difuzeze ştiri contrare opiniei generale medicale. Acel grup de oameni a căror misiune a fost să găsească soluţiile cele mai bune erau personalităţi cunoscute din lumea medicală, ştiinţifică a ţării. Cum să pui în discuţie aşa ceva? Societatea nu îşi poate permite, mai ales în cazul Portugaliei, să rateze la nesfârşit sezoanele turistice pentru că are un comportament dezordonat. Îşi închid afacerile.

Şi în Franţa situaţia e net diferită de România. 86,7 la sută dintre adulţi sunt vaccinaţi. Iar în unele zone, procentul tinde chiar spre sută la sută.

România are încă o zi cu peste 10 400 de noi infectări, dar comparaţia cu perioada similară a anului trecut arată o medie de aproape 5 ori mai mare a numărului de contaminări zilnice în 2021.