Cum funcționează mobilizarea militară în Rusia. Poate Moscova să scoată din „joben” 300.000 de rezerviști? Cadrul legal „copiază Codul Penal al lui Stalin aproape textual”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
21 septembrie 2022, 10:55

Cu o zi înaintea anunțului, pe 20 septembrie, Duma de Stat a Rusiei a adoptat în unanimitate un set de amendamente la Codul Penal care au introdus conceptele de „mobilizare”, „lege marțială” și „timpul de război”.

Au fost adăugate și noi articole despre „predarea voluntară” (pedepsită cu până la 10 ani de închisoare) și „devalizarea” (pedepsită cu până la 15 ani închisoare), în timp ce pedeapsa pentru abandonarea neautorizată a unei unități în timpul mobilizării sau a legii marțiale a fost ridicată la 10 ani.

În ciuda negărilor repetate ale autorităților ruse că va avea loc o mobilizare generală, oficialii ruși, parlamentarii și propagandiștii au început să solicite din ce în ce mai mult una, iar noua legislație face ca perspectiva să pară mai probabilă ca niciodată.

„Luptăm de partea lui Dumnezeu și a Cerului”

„S-a luat o decizie foarte importantă și, evident, dificilă. Toate pierderile noastre intolerabile și scandaloase nu vor fi în zadar. Guvernul și oamenii sunt de aceeași parte a baricadei. Și de cealaltă parte este inamicul nostru suprem. Este important, chiar și în cea mai aprigă luptă împotriva unui inamic brutal, să nu-ți pierzi sufletul. La urma urmei, luptăm de partea lui Dumnezeu și a Cerului”, a reacționat Alexander Dughin, filosoful de curte al Kremlinului, citat de Meduza.

De cealaltă parte, politicianul de opoziție Lev Șolsberg a etichetat amendamentele ca fiind o copie izbitoare a Codului Penal stalinist.

„Nu poate fi ignorat faptul că amendamentele adoptate [azi] copiază Codul Penal al lui Stalin aproape textual – inclusiv amendamentele adoptate în timpul Marelui Război Patriotic, care au făcut ca predarea să fie o cale directă către Gulag”, a precizat Șolsberg.

BARS-2021

Armata rusă este un format hibrid care combină un sistem tradițional de recrutare de cadre și rezerve și un sistem de contract profesional, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). În timp ce armata rusă a făcut eforturi pentru a-și profesionaliza rândurile, în special în ultimii 15 ani, ea rămâne dependentă de recruți, atât pentru forța de serviciu activ, cât și pentru forțele sale de rezervă în cazul mobilizării generale. Majoritatea unităților trebuie completate de recruți sau rezerviști mobilizați pentru a fi capabile de luptă. Soldații contractuali sunt concentrați în unitățile de cadre și de elită, în special în unitățile aeropurtate.

Unitățile de cadre și rezerve ale Forțelor Armate Ruse sunt menținute la un nivel scăzut de pregătire cu un număr limitat de personal profesionist și de recruți, așteptându-se ca acestea să fie dotate cu rezerviști în cazul mobilizării. Rușii au folosit deja multe unități de cadre și rezerve în Ucraina și nu au avut rezultate bune împotriva ucrainenilor, unele unități suferind pierderi grele. Probabil că Rusia nu are o rezervă mare de unități contractuale cu înaltă calificare rămase, deși probabil că există unele forțe neangajate.

Rezerva rusă are peste două milioane de foști recruți și militari contractuali, dar puțini sunt pregătiți activ sau pregătiți pentru război. Din punct de vedere istoric, doar 10% dintre rezerviști primesc cursuri de perfecționare după încheierea mandatului inițial.

Rusia nu are capacitatea administrativă și financiară de a pregăti rezerviști în mod continuu. Conform unei analize RAND din 2019, Rusia avea doar 4.000 până la 5.000 de soldați în ceea ce ar fi considerat o rezervă activă în sensul occidental, adică soldați care urmează un antrenament lunar și anual regulat. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat în repetate rânduri că Forţele Armate Ruse sperau să aibă 80.000-100.000 de membri activi în rezervă, ceea ce contrazice declarațiile sale de miercuri, cum că va chema 300.000 de rezerviști.

În 2021, armata rusă a început o nouă inițiativă pentru a remedia lipsa unei rezerve pregătite, Rezerva Armatei Ruse de Luptă (BARS-2021). BARS-2021 și-a propus să creeze o rezervă activă prin recrutarea de rezerviști voluntari pentru serviciul contractual de trei ani. BARS-2021 a funcționat pe același principiu ca rezervele SUA și NATO, unde rezerviștii se antrenează activ și sunt compensați. Conceptul BARS-2021 a fost ca rezerviștii ruși voluntari să participe în mod regulat la exerciții lunare și să-și mențină pregătirea pentru mobilizare, menținându-și în același timp și locurile de muncă civile.

Alături de armata activă, astăzi în Rusia există teoretic o rezervă de aproximativ 31 de milioane de oameni. Aceștia sunt oamenii care au făcut la un moment dat serviciul militar prin recrutare. În practică, rezerva este calculată în general la 2 milioane – dintre care unii au fost deja dislocați în Ucraina –, dar Institutul pentru Studiul Războiului notează că „puțini sunt antrenați sau pregătiți în mod activ pentru război”, estimând doar 4.000 până la 5.000 de soldați în rezervă au fost considerați „activi” începând cu 2019.

Rusia poate, de asemenea, să înroleze noi trupe – recrutarea tinerilor ruși în serviciul obligatoriu –, dar Frederick Kagan, expert al American Enterprise Institute, a declarat pentru Forbes că nu vor fi instruiți la timp pentru a fi dislocați rapid în Ucraina, iar trimiterea lor înainte de a fi instruiți înseamnă că „ar fi practic carne de tun”.

Care sunt pașii unei mobilizări militare

Potrivit Meduza, Federația Rusă nu a mai declarat niciodată o mobilizare completă până acum, așa că orice discuție despre cum s-ar desfășura o asemenea decizie în realitate este pur ipotetică, rod al speculațiilor în cadrul regulilor și reglementărilor din prezent.

„Mobilizarea” în sine este un termen legal reglementat de o lege federală adoptată pentru prima dată în 1997. Prin ordin executiv, președintele poate iniția o mobilizare prin declanșarea a diferiți „algoritmi și proceduri”, în temeiul legii.

Legea permite mobilizarea în caz de agresiune sau atac armat împotriva Rusiei. Declararea mobilizării recunoaște legal că Rusia se află în stare de război cu o altă țară. Dacă războiul nu este pe pământ rusesc, legea nu permite declararea unei mobilizări, deoarece agresiunea și războaiele de agresiune sunt interzise de dreptul internațional. Din acest motiv, mobilizarea este posibilă doar în cazul unei agresiuni din partea unui alt stat.

Eligibilitate

În ordinele executive, președintele Rusiei precizează dacă o mobilizare este la nivel național sau se limitează la teritorii specifice din țară. În ultimul scenariu, mobilizarea ar fi considerată „parțială”.

În general, mobilizarea vizează bărbații și femeile din rezervă. Femeile cu abilități specifice, cum ar fi doctorii, ar fi supuse conscripției. Rezervele Rusiei includ veterani în rezervă, absolvenți ai școlilor militare, bărbați cu vârsta de peste 27 de ani care nu au servit niciodată în armată, deși erau eligibili, bărbați de peste 27 de ani al căror serviciu militar a fost amânat, bărbați care nu au servit din cauza limitărilor fizice sau a altor condiții temporare (cum ar fi un cazier judiciar), bărbați care au încheiat serviciul civil alternativ și femei cu expertiză militară.

Mobilizarea nu s-ar aplica persoanelor cu dreptul la amânarea de la recrutare în timpul mobilizării. (Armata emite aceste amânări din mai multe motive, cum ar fi boala, necesitatea de a îngriji rude apropiate sau frați minori, părinți cu vârste sub 16 ani, cu patru sau mai mulți copii, și membri ai Parlamentului.)

Cei care au servit în serviciul civil alternativ al Rusiei ar fi supuși recrutării, deoarece mobilizarea nu se limitează strict la roluri de luptă. Forțele armate îi pot înrola acești oameni ca personal civil, de exemplu, pentru a servi ca personal medical în spitale.

Nu există nicio profesie care să-i scutească pe oameni de mobilizare, dar lista scutirilor codificate este largă și include afecțiuni precum boala, handicapul și problemele grave de sănătate suferite de o rudă apropiată.

Lupți sau fugi

Oricine este încadrat în mobilizare și-ar putea pierde dreptul de a părăsi țara, dar asta nu înseamnă neapărat că toți recruții s-ar confrunta cu această restricție. Acestea fiind spuse, dacă ordinele președintelui spun că mobilizarea se aplică bărbaților cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, precum și femeilor cu expertiză militară, acestor indivizi le-ar putea fi greu să părăsească Rusia.

Odată ce mobilizarea va fi anunțată, autoritățile vor începe să emită citații și să rețină potențialii recruți de pe stradă. Oficialii ar putea implica, de asemenea, departamentele locale de poliție pentru a ajuta la prinderea celor care fug de mobilizare. Conform legii, de până la recentele amendamente, cetăţenii care se sustrag consiliului de recrutare fără o scuză acceptată (boală, rănire, rude bolnave sau vreun alt obstacol major recunoscut de comisia de recrutare) se confruntă iniţial cu amenzi mici, care ajung la aproximativ 3.000 de ruble (circa 50 de dolari).

Oricine primește ordin de mobilizare este obligat să se prezinte la cazarma militară sau la biroul de recrutare desemnat în citație. Această obligație apare doar după ce citația este predată fizic, ceea ce înseamnă că rușii aflați în străinătate, dincolo de accesul citațiilor statului, se pot sustrage conscripției.

Ce înseamnă mobilizarea pentru recruți

În timpul mobilizării, cetățenii considerați a fi „în rezervă” ar putea fi trimiși direct în luptă, asta dacă au primit deja pregătirea de bază necesară. Recruții proaspeți, pe de altă parte, trebuie să urmeze mai întâi cel puțin patru luni de pregătire, dar desfășurarea lor este reglementată ca serviciu militar obligatoriu, în condiții separate de mobilizare.

Toți cetățenii recrutați în cadrul mobilizării devin imediat soldați. Odată recrutați în conformitate cu această procedură, rangul lor în forțele armate și legea rusă privind serviciul militar dictează toate drepturile și solda.

Președintele are și puterea de a declara starea de urgență militară concomitent cu mobilizarea. De exemplu, o urgență ar putea fi declarată în anumite zone ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, dar aceasta este o condiție juridică diferită și reglementată de o lege federală separată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite