Cumpărăm carburanți tot mai scumpi de la o săptămână la alta. România caută noi surse de aprovizionare cu țiței. Expert în energie: „Ne vom bate toți pe același petrol care se tranzacționează în piețele internaționale”

2 iunie 2022, 19:46

În țară, cel mai mult s-a scumpit motorina. Prețul a crescut, în medie, cu 2 lei și 70 de bani de la începutul anului și cu 3 lei și 43 de bani, în comparație cu perioada similară din 2021.

Și pentru un litru de benzină plătim acum mai mult, în medie, cu 1 leu și 93 de bani față de ianuarie și cu 2 lei și 61 de bani față de acum un an.

Analiștii se așteaptă la noi creșteri de prețuri.

România e nevoită să importe din alte state aproximativ o treime din petrolul de care are nevoie pentru rafinare, în condițiile în care Uniunea Europeană a impus embargou țițeiului din Rusia.

Petrolul rusesc „Ural” e însă mai ieftin decât alte sortimente.

Ana Otilia Nuțu, expert în energie:Sigur că va fi practic o concurență. Ne vom bate toți pe același petrol care se tranzacționează în piețele internaționale. (…) Dacă vor fi probleme pentru importarea petrolului crud, probabil că vom importa petrol procesat direct, ceea ce ar însemna reducerea activității de rafinare în România„.

Reprezentanții companiilor petroliere avertizează că există riscul să apară și probleme logistice.

Peste o treime din importurile de țiței ale României sunt din Kazahstan. Dar conducta care transportă petrolul kazah tranzitează Federația Rusă și se oprește în portul Novorossiysk de la Marea Neagră.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct, companie petrolieră:Este posibil ca şi Rusia să impună sancţiuni în consecinţă şi să nu mai primim şi alt petrol de pe conductele care trec prin Federaţia Rusă. (…) Noi nu ştim în ce măsură rafinăriile din România care foloseau petrol rusesc pot folosi (…) un petrol arab mai uşor. (…) Este posibil (…) să fie nevoie de investiţii (…) care nu se pot face peste noapte şi care costă„.

La marile burse internaționale, prețul petrolului Brent a crescut după anunțul impunerii embargoului. Azi însă a scăzut, în contextul în care analiștii se așteaptă ca Arabia Saudita să crească producția.

Claudiu Cazacu, analist financiar: Arabia Saudită poate oferi un mare ajutor în privința păstrării prețului într-o zonă de echilibru. (…) Se pare că avem șanse de un respiro pe termen scurt. Poate că la orizontul lunilor de toamnă să vedem din nou o tendință de creștere a prețurilor„.

O delegație a României se află în aceste zile în Azerbaidjan, tocmai pentru a căuta noi surse de aprovizionare cu resurse energetice.

Țara noastră importă aproximativ 70% din petrolul necesar pentru rafinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă