Cursuri exclusiv online: în prima zi de școală unii copii nu și-au revăzut colegii. Ce se întâmplă în localitățile fără internet
14 Septembrie 2020, 20:30

Şi în ţară școala a început diferit pentru elevi, în funcţie de scenariul în care s-au încadrat unităţile de învăţământ. Dacă unii copii au mers efectiv la şcoală, chiar dacă mai puţin timp şi împărţiţi, unii dintre ei, pe grupe, alţii încă nu şi-au revăzut colegii. Aproximativ o sută de mii de elevi care au început anul şcolar în faţa calculatorului. Şi aşa vor continua cursurile în următoarele săptămâni pentru că şcolile lor se află în scenariul roşu.

Copiii din Aghireșu au început prima zi de școală la poartă, unde au primit manualele. Sau acasă, în fața unui dispozitiv electronic.

Viorel a venit dis de dimineață la școală. Să afle cum va învăța, dar și cu speranța că poate întâlnește un coleg.

Cele șase unități de învățământ din comuna Aghireşu sunt în scenariul roșu. Decizia s-a luat târziu, iar pregătirile pentru școala online încă se fac.

Copiii mai au de așteptat câteva zile până primesc tabletele. Până atunci, se descurcă prin mesaje scrise.

Curtea școlii a fost goală și în comuna Bivolari, din județul Iași. Tabletele nu au ajuns, dar pentru unii elevi nici nu contează: locuiesc în sate fără conexiune la internet.

Elevii care nu se pot conecta la internet vor primi acasă temele, cu ajutorul femeii de serviciu a școlii.

Școala generală din satul Maxenu, Buzău, e una din cele peste 12.000 care aplică scenariul verde. Înainte de a se așeza în bănci, copiilor le-a fost măsurată temperatura și și-au dezinfectat mâinile.

Deși sunt bucuroși că elevii merg la școală după mai bine de șase luni, părinții au și temeri.

Și pentru profesori și învățători va fi un an greu.

Prima zi de școală a fost scurtă, întâlnirile decalate pe ore, cu câte jumătate de clasă și fără părinți în incinta școlii.

Un hop greu de trecut, mai ales pentru bobocii care au început o adevărată aventură în necunoscut.