Curtea de Apel București a validat mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei
26 Octombrie 2020, 15:22
(actualizat 26 Octombrie 2020, 20:36)

Nicuşor Dan este, oficial, primaruL general al Capitalei şi, în curând, îşi poate prelua atribuţiile. Astăzi, Curtea de Apel a validat mandatul câştigat în urmă cu o lună. Magistraţii care au judecat această cauză au stabilit că toate contestaţiile împotriva primarului ales au fost depuse prea târziu.

52 de contestații au întârziat instalarea lui Nicusor Dan pe scaunul de primar general al Capitalei. Decizia judecătorilor este definitivă, dar tot mai rămâne un pas până la depunerea jurământului.

“E o decizie așteptată prin faptul că nu s-au respectat termenele când trebuiau depuse contestațiile, a fost o greșeală de procedura pe care ei au făcut-o. Învestirea primarului trebuie făcută simultan cu învestirea Consiliului General. Mai e o problemă de procedură între Judecătoria Sectorului 1 și secretarul general dar foarte curând, miercuri-vineri, o să avem un nou primar și un nou consiliu general în București”, a spus Nicușor Dan.

Judecătorii nici măcar nu au analizat conținutul contestațiilor la adresa primarului ales. Instanța le-a respins ca tardive.

Avocatul Adrian Cuculis explică: '”Ce înseamnă excepția tardivității în cazul validării lui Nicusor Dan? Înseamnă că, de fapt, la momentul de față nu o să aflăm niciodată dacă acolo a fost vreodată vorba de fraudă la vot sau nu, nu o să aflăm dacă îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru a îndeplini funcția de primar general și nu o aflăm niciodată dacă erau alte interdicții care puteau să-l invalideze ca primar, pentru că tardivitatea înseamnă că cele  50 de contestații nu au fost judecate pe fondul lor”.

Nici Clotilde Armand, care a obținut cele mai multe voturi pentru primăria sectorului 1 nu își poate prelua mandatul: așteaptă încă soluționarea celor peste 120 de contestații. Tot marți ar putea primi o decizie definitivă și primarul ales al Timișoarei. Împotriva lui Dominic Fritz au fost depuse trei contestații.