Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă România şi Lituania în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA

31 mai 2018, 12:03

„Curtea a ajuns la concluzia că Al-Nashiri s-a aflat în jurisdicţia României şi că această ţară a fost responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui, aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia europeană a drepturilor omului”. 18 luni Al-Nashiri ar fi fost deținut într-o închisoare secretă.

Este pentru prima dată când o instanță, în cazul de față CEDO, menționează într-un comunicat oficial că „România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.”

Autoritățile locale au știut că CIA îl va supune unor tratamente contrare Convenţiei, mai precizează Curtea. Unul vizează tortura. În același document se scrie că România a permis CIA să-l mute pe Al-Nashiri într-un alt centru de detenţie, fie în Afganistan – Centrul Maro, fie în Lituania, Centrul Violet.

PATRICK TITIUN, şeful de cabinet al preşedintelui CEDO: „Curtea a constatat încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului deoarece a judecat că aceste 2 state – România şi Lituania- au fost complice la programele secrete de detenţie ale CIA. Sentinţele sunt hotărâri care vor fi definitive la expirarea perioadei de 3 luni, în care părţile pot cere rejudecarea la Marea Cameră a Curţii”.

CEDO a decis unanim, din complet făcînd parte și un judecător român. La ședință a asistat și adjunctul reprezentantului permanent al României pe lângă Consiliul Europei.

NELU BARBU, purtător de cuvânt al guvernului: „La acest moment nu am de oferit o declarație pe acest subiect sau un punct de vedere al guvernului”.

Norica Nicolai, fost șef al comisiei parlamentare care a anchetat existența unor închisori CIA pe teritoriul României, afirmă că Parchetul General are de 6 ani o sesizare a lui Al-Nashiri, persoană care pretinde că a fost torturată pe teritoriul României.

NORICA NICOLAI, europarlamentar: „(n.r., întrebare: Politic unde credeţi că este responsabilitatea?) Nu ştiu dacă a existat un acord între statul român şi cel american. Nu ştiu ce nivel de cooperare a existat. Important este să afle această anchetă judiciară cine a ştiut, dacă şi-a asumat responsabilitatea pentru încălcarea unor drepturi ale omului pe teritoriul României”.

AUGUSTIN LAZĂR, procurorul general al României: „Este un dosar pe rolul secției de urmărire penală și criminalistică în care se desfășoară o activitate de urmărire în condiții de cooperare judiciară internațională. În astfel de situații, din păcate, ancheta durează mai mult, fiindcă se așteaptă răspunsuri de la partenerii străini. S-au audiat mai multe persoane în această cauză. Persoane importante, cu funcții importante în stat. Care îndeplineau la vremea respectivă funcții importante în stat”.

CEDO nu a avut acces la deținutul cu așa numită valoare ridicată Al-Nashiri, care se află la baza Guantanamo din Cuba, în condiții extrem de restrictive. Potrivit comunicatului de la Strasbourg, Curtea a strâns informații cheie dintr-un Raport al Senatului SUA din 2014 cu privire la cazurile de tortură ale CIA.

 

Instanţa europeană s-a pronunţat joi în cazul plângerii depuse contra României de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri şi al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenţie secrete ale CIA.

În cauzele Abu Zubaydah v. Lituania și Al Nashiri c. România, Curtea a constatat mai multe încălcări ale Convenției și, în special, o încălcare a interdicției de tortură, prin participarea statelor la programul de detenții secrete al CIA.

S-a constatat că România a găzduit un centru secret de detenție CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, în timp ce Lituania a procedat astfel în perioada februarie 2005 – martie 2006.

Solicitanții au fost ținuți în aceste instituții, iar autoritățile interne au fost conștiente de faptul că CIA ar fi supus reclamanții la un tratament contrar Convenției.

Statele în cauză au permis, de asemenea, ca aceștia să fie transferați în alte locuri de detenție ale CIA, expunându-le astfel la alte maltratări, se arată în informarea publicată de CEDO pe site-ul oficial.

Abd al-Rahim al-Nashiri şi Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, aflaţi în prezent în detenţie la baza navală Guantanamo Bay din Cuba, au fost aşa-numiţi ‘deţinuţi de valoare ridicată’ (HVD) de către CIA la începutul ‘războiului contra terorismului’ pe care l-a lansat preşedintele George W. Bush după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Abd al Rahim al-Nashiri este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuieşte că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.

Al-Nashiri susţine că România a permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental, şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa. De asemenea, el acuză faptul că România a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secretă gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulţi ani.

Abd al Rahim al-Nashiri critică lipsa unei investigaţii rapide şi cuprinzătoare cu privire la acuzaţiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.

Parlamentul European cere României o anchetă independentă privind închisorile CIA

Raport OSJI: 6 suspecţi de terorism ar fi fost deţinuţi într-o închisoare secretă a CIA din România

Închisorile secrete CIA: Europarlamentarii condamnă tăcerea Guvernelor. Polonia face prima arestare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite