Curtea Penală Internațională deschide un birou în Ucraina

Grefierul Curții Penale Internaționale Peter Lewis şi procurorul general al Ucrainei Kostin Andri
Grefierul Curții Penale Internaționale Peter Lewis şi procurorul general al Ucrainei Kostin Andri
23 martie 2023, 16:13

„Suntem foarte recunoscători pentru cooperarea, sprijinul și asistența pe care le-am primit din partea guvernului Ucrainei și așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm cooperarea în viitor”, a declarat grefierul CPI, Peter Lewis.

Procurorul general Andri Kostin a declarat: Cred cu tărie că deschiderea biroului regional al CPI în Ucraina marchează începutul unui nou capitol în cooperarea noastră strânsă cu Curtea. Acesta este doar începutul, un început puternic, și sunt convins că nu ne vom opri până când toți autorii crimelor internaționale comise în Ucraina vor fi aduși în fața justiției, indiferent de poziția lor politică sau militară”.

Rusia a anunţat luni declanşarea unei anchete penale împotriva procurorului şi a trei judecători ai CPI.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei şi un obişnuit al declaraţiilor răsunătoare, i-a sfătuit în aceeaşi zi, potrivit media olandeze, pe Telegram, pe judecătorii CPI „să privească atent cerul”, aluzie la capacităţile de atac ruse.

„Tribunalul este pur şi simplu o organizaţie mizerabilă, nu reprezintă populaţia ţărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Aşa că, domnilor judecători, priviţi cu atenţie cerul ….”, a avertizat fostul preşedinte rus.

Medvedev a avertizat miercuri, tot pe sistemul de mesagerie criptată, că o arestare a preşedintelui rus de o ţară străină ar însemna să „declari război” Moscovei.

 

 

CPI are un Birou de legătură cu Organizația Națiunilor Unite la New York și șapte prezențe pe teren/birouri naționale: Kinshasa și Bunia (Republica Democrată Congo, „RDC”); Kampala (Uganda); Bangui (Republica Centrafricană, „RCA”); Abidjan (Coasta de Fildeș); Tbilisi (Georgia); și Bamako (Mali).

Prezența pe teren/birourile naționale ale CPI sunt esențiale pentru a dezvolta și a menține relații de cooperare cu părțile interesate și pentru a sprijini mandatul Curții și activitățile care rezultă în aceste țări.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite