Întâlnirea dintre Dacian Cioloș şi liderii PNL și UDMR a fost anulată. Florin Cîțu: Este responsabilitatea USR și a lui Dacian Cioloș să formeze o majoritate. PNL solicită USR să aibă întâi negocieri cu AUR și PSD
15 Octombrie 2021, 07:43 (actualizat 15 Octombrie 2021, 15:14)
(actualizat 15 Octombrie 2021, 15:14) | Știrile TVR

PNL îi cere premierului desemnat Dacian Cioloş să negocieze cu PSD şi AUR pentru formarea majorităţii necesare pentru învestirea Guvernului, a declarat, vineri, preşedintele liberalilor, Florin Cîţu. După aceste declarații, USR a anunțat că întâlnirea dintre premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale a fost anulată. La rândul său, Dacian Cioloș a anunțat că săptămâna viitoare USR va merge cu un program de guvernare în Parlament și a făcut un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un guvern cu puteri depline.

ACTUALIZARE Dacian Cioloș face declarații la sediul USR:

 • Este important să  avem cât mai repede un guvern cu puteri depline
 • Am propus PNL și UDMR să refacem coaliția plecând de la un program cu soluții concrete
 • Din păcate, PNL refuză o negociere cu premierul desemnat
 • Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, România are nevoie de un guvern
 • USR rămâne determinat și eu rămân determinat să propun până la începutul săptămânii  viitoare un guvern în parlament
 • Duminică vom avea o ședință a Comitetului Politic
 • Până duminică, dacă PNL este interesat de discuții, știe unde să ne găsească
 • România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline
 • Nu avem timp acum să pansăm egouri rănite
 • Nu este PNL pregătit să ofere soluții, USR va face acest lucru
 • USR nu va negocia cu PSD
 • Cu PSD a negociat PNL-ul, au avut o alianță împreună
 • Vom pregăti un program de guvernare cu măsuri care credem că trebuie luate repede
 • Noi vom pregăti un program cu măsuri și o echipă, le vom prezenta în Parlament
 • Majoritățile se demonstrează în Parlament
 • Premierul Cîțu nu a mai vrut să ne întâlnim astăzi

ACTUALIZARE Întâlnirea dintre premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale a fost anulată, anunță USR.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloș a anulat întâlnirea cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor, după decizia PNL.

ACTUALIZARE Ședința PNL s-a încheiat.  Declarații Florin Cîțu:

 • În ședinta de azi, 90 la sută din timp am discutat despre problemele reale ale românilor
 • Responsabilitatea pentru formarea unei coaliții aparține celor care au dat jos guvernul
 • Este responsabilitatea USR și a lui Dacian Cioloș să formeze cu majoritate
 • Biroul Executiv al PNL decide că PNL solicită USR să aibă întâi negocieri cu AUR și PSD
 • Dacă USR nu va reuși să coalizeze o majoritate, PNL va demara  negocieri cu toti liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR

"Biroul Executiv decide că PNL solicită lui Dacian Cioloş să facă întâi discuţii cu cele două partide pentru formarea majorităţii PSD şi AUR pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului. Dacă Dacian Cioloş nu va reuşi să găsească majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, cu excepţia AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru România", a declarat Cîţu, după ședința PNL.

El a adăugat că liberalii au o singură variantă de a forma o majoritate în jurul PNL.

ACTUALIZARE Vorbim după ședință, le-a spus  Florin Cîțu jurnaliștilor, la sosirea la ședința PNL. La rândul său, Dan Vîlceanu a declarat că PNL  nu renunță la varianta Florin Cîțu ca propunere de premier. "PNL își desemnează premierul. Am avut un congres, cred că  lucrurile, din acest punct de vedere, sunt foarte clare. [...] Guvernarea se face în jurul PNL, iar PNL, și miniștrii sau reprezentanții PNL în guvern sunt deciși de Partidul Național Liberal și de nimeni altcineva. [...] Florin Cîțu trebuie să rămână premierul nostru" a afirmat Vîlceanu.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu Cioloş, că trebuie să prezinte în interiorul formaţiunii politice pe care o conduce ce s-a discutat în prealabil între liderii partidelor: "Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici şi vom vedea după aceea care sunt discuţiile."

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat de altfel că, în cursul zilei de vineri, va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL şi UDMR, menţionând că le-a transmis acestora intenţia lui de a forma cât mai repede un guvern.

"Prioritatea pentru formarea unui guvern este refacerea coaliţiei. Am spus că acesta este obiectivul în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri prioritare, atât pentru gestionarea pandemiei, cât şi pentru gestionarea creşterii preţurilor la energie şi a implementării PNRR. (...) Obiectivul meu este să dăm un guvern cât mai repede, să mergem cu o soluţie în Parlament cât mai rapid. (...) Colegii, preşedintele PNL, Florin Cîţu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au spus că au nevoie de o discuţie în partid, ca să ia un mandat pentru o astfel de negociere şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o întâlnire să vedem care sunt deciziile conducerilor celor două partide", a afirmat Cioloş.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a precizat că o a doua întâlnire a liderilor ar urma să aibă loc vineri, în jurul orei 14,00.

"Am convocat Comitetul Politic al USR pentru duminică după-amiază. Comitetul Politic este organismul statutar al USR, care decide intrarea la guvernare, deci aprobă programul de guvernare şi decide lista de miniştri. Prioritatea numărul 1 a premierului desemnat este refacerea coaliţiei de guvernare alături de PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor naţionale din Parlamentul României. (...) Însă, în cazul în care negocierile, discuţiile eşuează în următoarele zile, trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Premierul desemnat are acest mandat din partea preşedintelui României pentru a forma un guvern şi va veni cu el în faţa Parlamentului. (...) Dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un guvern aprobat de Comitetul Politic, o listă de miniştri şi un program la începutul săptămânii viitoare", a declarat Ionuţ Moşteanu.