Dacian Cioloș: Vom avea o următoare întâlnire în coaliție mâine și sper să avem mai multe întâlniri, ca să putem construi o majoritate

14 octombrie 2021, 19:41

„Eu sper să avem mai multe întâlniri. Vom avea o următoare întâlnire mâine și sper să avem mai multe întâlniri, ca să putem construi o majoritate” – a spus joi seara premierul desemnat Dacian Cioloș, la Tema Zilei, referindu-se la negocierile din Coaliție.

Alte declarații de-ale lui Dacian Cioloș:

-S-au luat niște decizii în trecut, motivate, argumentate, am ajuns într-un punct, și de aici încolo ar trebui să ne uităm la ceea ce putem să construim în viitor. Cu acest obiectiv mi-am asumat acest mandat de premier desemnat, m-am dus la colegii de coaliție, încerc să-i conving să revenim la masa negocierilor, nu doar discuții în care să ne spunem păsurile și supărările, legate de trecut. Eu sper să avem mai multe întâlniri. Vom avea o următoare întâlnire mâine și sper să avem mai multe întâlniri, ca să putem construi o majoritate.

„Vom avea o discuție în momentul în care ne va fi clară situația: dacă vom construi un guvern de coaliție, cu PNL și UDMR, sau dacă vom merge singuri”

-Eu am fost flexibil și n-am avut nicio problemă să mă duc la sediul din Modrogan al PNL-ului, n-am avut nicio problemă să nu merg cu echipa de negocieri într-o primă fază, firesc ar fi fost să mergem cu echipele și să vedem care sunt condițiile în care putem reconstrui această coaliție, ne-am văzut doar la nivel de președinți. Mâine o să ne vedem din nou, noi în paralel lucrăm și la un program de guvernare pe care să-l propunem fie unor parteneri, – aceștia pot fi doar PNL și UDMR și evident cu sprijinul minorităților, nu există pentru noi altă opțiune de majoritate construită pe un program de guvernare decât aceasta – și ne pregătim pentru ca, la începutul săptămânii viitoare, să fim în măsură să propunem un program de guvernare și un guvern. Sau, dacă partenerii noștri potențiali PNL și UDMR vor dori să începem discuții serioase, până cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare să putem propune un program și o echipă comună de guvernare, asta ar fi soluția ideală”.

„Nu există nicio listă. Am convenit cu colegii din Biroul Național USR să ne gândim la astfel de nume. Evident că pentru unele portofolii sunt, pentru unii, nume evidente. (…) Avem colegi care au fost miniștri și în 2016, și acum câteva luni, care au activitate foarte dinamică și vizibilă și eficientă în Parlament și avem de unde alege. Vom avea o discuție în momentul în care ne va fi clară situația: dacă vom construi un guvern de coaliție, cu partenerii de la PNL și UDMR, dacă-și vor dori și ei acest lucru, sau dacă vom merge singuri. Și la sfârșitul acestei săptămâni vom lua o decizie pentru o direcție sau alta, în funcție de ce se va întâmpla și mâine.

– Ăsta e testul unui politician adevărat și al oricărui om care își propune un proiect: care vrea să reconstruiască ceva, să reformeze, să facă lucrurile mai bine, Nu guvernezi doar când e soare, când e vară, când totul merge bine, când recoltele sunt abundente. Guvernezi și în situații dificile. Cauți soluții, chiar dacă nu întodeauna le găsești pe cele mai bune, dar cel puțin faci acest efort.

-N-am intrat în politică doar de dragul procentelor, am intrat să facem lucruri, procentele sunt un mijloc, nu un scop în sine.

Despre carantină, certificat verde și școală online


-Carantinarea ar trebui să fie o soluție extremă, ultima soluție, și chiar dacă am fi în situația să o aplicăm, ea ar trebui aplicată pe un termen limitat, în niște condiții foarte clare și cu niște criterii care, odată îndeplinite, să presupună eliminarea carantinei.

-Certificatul verde – în anumite situații probabil că va trebui să-l folosim. În anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, probabil că ar fi util și acolo (n.r., în magazine, supermarketuri).

-Astfel de decizii care restrâng drepturile și libertățile cetâțenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare, explicate oamenilor.

-Noi ne gândim la o variantă în care în astfel de momente în care e evident că virusul se răspândește rapid inclusiv prin participarea copiilor la școli, pe o perioadă limitată de 2-3 săptămâni, să trimitem copiii în vacanță, ca să rupem cumva ritmul acesta de răspândire a virusului, urmând ca în vară să prelungim puțin școala cu câteva săptămâni. Intrarea în online am văzut ce înseamnă, mulți copii și părinți s-au săturat de asta.

Despre o structură de cabinet restrâns


– Ca structură a cabinetului, ne gândim și la varianta unui cabinet restrâns, însă vom analiza încă dacă lucrul acesta e fezabil într-o situație de criză, pentru că vrem să evităm situația în care ajungem să treacă guvernul, miniștrii se apucă de treabă și, în loc să se ocupe de urgențe, trebuie să plimbe hârtii, să facă din nou organigrame ca să combine ministere – două, trei ministere într-unul singur, să bulverseze funcționarea administrației. Vrem să evităm acest lucru.

Despre ce concesii e dispus să facă PNL-ului în refacerea coaliției


– În primul rând, trecutul e trecut. Și la vremea respectivă ne-am explicat pozițiile. Nu cred că în momentul de față, când avem crize care ne explodează în față, stăm acuma să ne mângâiem orgoliile legate de trecut.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

USR lucrează la o listă de posibili miniștri într-un Guvern minoritar USR, în cazul în care negocierile din aceste zile cu PNL, UDMR și alte minorități eșuează și coaliția nu va putea fi refăcută. Așa cum declara premierul desemnat Dacian Cioloș, USR este pregătit să vină în fața Parlamentului și cu o echipă guvernamentală minoritară, dar să ceară totuși și susținerea celorlalte partide.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite