Danezii au votat masiv „Da” pentru a se alătura politicii UE de apărare. „Danemarca a trimis un semnal important aliaţilor noştri din Europa, NATO şi lui Putin”

Premierul danez Mette Frederiksen
Premierul danez Mette Frederiksen
2 iunie 2022, 00:39

„În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Putin. Arătăm că atunci când (preşedintele Vladimir) Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim”, a declarat premierul Mette Frederiksen în faţa susținătorilor săi.

„A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după”, a adăugat ea.

La două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mette Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor din Parlament pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze, precum şi importante investiţii militare pentru a depăşi pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării dorit de NATO.

Ţară tradiţional eurosceptică, Danemarca a obţinut o serie de excepţii în 1993, numite „opt out” (opţiunea de retragere) pe mai multe probleme europene, în special în ceea ce priveşte apărarea.

Regatul scandinav – membru fondator al NATO – nu a putut, astfel, să participe la nicio misiune militară a UE.

Altădată marginală, politica de apărare a celor 27 a căpătat amploare în ultimii ani, chiar dacă ideea unei armate europene este o barieră încă de netrecut pentru numeroase capitale.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă