Deșeurile de pe orbita Pământului vor fi colectate cu un harpon spațial

17 februarie 2019, 11:30

20.000 de deșeuri cu dimensiuni mai mari decât o minge de tenis se află pe orbita Pământului și pun în pericol proiectele spațiale. Li se adaugă jumătate de milion de obiecte mai mici. Sunt resturi de rachete, sonde, sateliți dezafectați. Se mișcă cu viteze amețitoare: 28.000 de km pe oră.

ALASTAIR WAYMAN, inginer de proiect: „Lansăm tot mai multe nave zilnic, folosim tot mai mult spaţiu pentru viaţa noastră de zi cu zi. La pachet, vine riscul coliziunii între obiecte şi se poate ajunge în situaţia de a nu mai putea folosi niciodată mediul spaţial”.

Harponul construit de cercetătorii britanici poate rezolva problema. E un dispozitiv în formă de cub, cântărește 100 de kilograme. Are trei componente: sulița, o plasă și un sistem de tractare. Străpunge învelișul unui obiect de la distanța de un metru și jumătate. Apoi, fragmentul e tras cu ajutorul unei pânze.

Când va deveni operațional, harponul va avea o rază de acțiune de 30 de metri. Va zbura încet prin spațiu, cu 70 de kilometri pe oră și va culege gunoaie. E al doilea instrument de curățenie testat; primul a fost un fel de năvod care adună fragmentele.

SIMON FELLOWES, manager de proiect: „Am demonstrat două moduri diferite de a acţiona, atunci când observăm un deşeu. Sigur, se pune şi problema ce să faci cu el, după aceea”.

Oamenii de știință speră ca harponul și năvodul pe care le-au inventat să servească drept modele pentru alte metode cu costuri scăzute de recuperare a resturilor spațiale. Și orbita Pământului să devină un loc mult mai sigur pentru proiecte de anvergură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite